Re: silniční daň
Pokud máte pouze jedno auto (vy a manžel) a manžel z něho platí sil.daň, tak není důvod proč byste se přihlašovala i vy. Silniční daň se platí za vozidlo nikoliv za osobu. Pokud si s ním dojedete do skladu, tak si myslím, že je na manželovi, aby to "vhodně" rozepsal do knihy jízd pokud ji vede (PHM+km).Já bych to raději moc neřešila.Pokud jezdíte do skladu vaším autem a nedáváte si PHM a náklady na něj do svého podnikání, nikdo vás nenutí se k silniční dani přihlašovat. Tam musíte být přihlášena, pokud byste si tam tyto náklady dávala.
Silniční daň se platí v případě, že používáte auto k podnikání. To se pozná podle toho, že máte v nákladech cestovné na dané auto. Pokud tomu tak není, nemusíte daň platit.
Manžel vám zboží dovézt může a vyfakturovat cestu také, jen se obávám, že to už spadá do živnosti "Autodoprava"...
Na druhou stranu, pokud máte auto s manželem ve společném majetku a jste oba zapsaní v technickém průkazu, můžete ho pro podnikání používat oba a daň platíte "společně a nerozdílně".
Když tedy nemám v daňové evidenci žádný doklad v souvislosti s autem tak daňplatit nemusím. A nenapadne to třeba FÚ, jak si nakupuji to zboží?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 1. 2013 17:31
Dobrý den,
chci se zeptat pokud mám internetový obchod s textilem, musím být přihlášena k silniční dani? Jediný důvod proč si myslím, že ano, je to že zboží nakupuju ve skladu takže pro něj musím jet. A to se podnikání týká. Ale šlo by to udělat jinak, pokud manžel také podniká a platí si silniční daň, mohl by mi on půjčovat a nevím jak potom vyúčtovat? třeba sazbou na km?
Nebo se na to mám úplně vykašlat? Děkuji moc