Silniční daň

• (neregistrovaný)

13. 1. 2013 17:31

Dobrý den,
    chci se zeptat pokud mám internetový obchod s textilem, musím být přihlášena k silniční dani? Jediný důvod proč si myslím, že ano, je to že zboží nakupuju ve skladu takže pro něj musím jet. A to se podnikání týká. Ale šlo by to udělat jinak, pokud manžel také podniká a platí si silniční daň, mohl by mi on půjčovat a nevím jak potom vyúčtovat? třeba sazbou na km?
    Nebo se na to mám úplně vykašlat? Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2013 18:52

hanaw (neregistrovaný)

Re: silniční daň
      Pokud máte pouze jedno auto (vy a manžel) a manžel z něho platí sil.daň, tak není důvod proč byste se přihlašovala i vy. Silniční daň se platí za vozidlo nikoliv za osobu. Pokud si s ním dojedete do skladu, tak si myslím, že je na manželovi, aby to "vhodně" rozepsal do knihy jízd pokud ji vede (PHM+km).Já bych to raději moc neřešila.Pokud jezdíte do skladu vaším autem a nedáváte si PHM a náklady na něj do svého podnikání, nikdo vás nenutí se k silniční dani přihlašovat. Tam musíte být přihlášena, pokud byste si tam tyto náklady dávala.

• 13. 1. 2013 18:57

P.C. (neregistrovaný)

Silniční daň se platí v případě, že používáte auto k podnikání. To se pozná podle toho, že máte v nákladech cestovné na dané auto. Pokud tomu tak není, nemusíte daň platit.

Manžel vám zboží dovézt může a vyfakturovat cestu také, jen se obávám, že to už spadá do živnosti "Autodoprava"...

Na druhou stranu, pokud máte auto s manželem ve společném majetku a jste oba zapsaní v technickém průkazu, můžete ho pro podnikání používat oba a daň platíte "společně a nerozdílně".

• 13. 1. 2013 19:01

Kristýna K. (neregistrovaný)

Když tedy nemám v daňové evidenci žádný doklad v souvislosti s autem tak daňplatit nemusím. A nenapadne to třeba FÚ, jak si nakupuji to zboží?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).