Silniční daň OSVČ

• (neregistrovaný)

14. 1. 2013 12:37

Dobrý den,
    jsem OSVČ a používám auto své přítelkyně k podnikání. Jak to bude se silniční daní? kdo musí odevzdat přiznání? já i když na mne auto není registrované?
    děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2013 12:50

mirek j. (neregistrovaný)

Re: silniční daň OSVČ
      cituji zákon
      § 4 Poplatníci daně
      (1) Poplatníkem daně je fyzická nebo právnická osoba, která
      a) je provozovatelem vozidla registrovaného v České republice v registru vozidel a je zapsána v technickém průkazu,
      b) užívá vozidlo v jehož technickém průkazu je zapsána jako provozovatel osoba, která zemřela, zanikla nebo byla zrušena, anebo vozidlo, jehož držitel je odhlášen z registru vozidel.
      (2) Poplatníkem daně je rovněž
      a) zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci 4a) za použití osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla,
      b) osoba, která používá vozidlo registrované a určené jako mobilizační rezerva nebo pohotovostní zásoba4b) k účelům uvedeným v § 2 odst. 1,
      c) stálá provozovna nebo jiná organizační složka 3b) osoby se sídlem nebo trvalým pobytem v zahraničí.
      (3) Je-li u téhož vozidla poplatníků více, platí daň společně a nerozdílně.

daň tedy zaplatí přítelkyně? nejsem v technickém průkazu zapsán jako provozovatel vozidla
      děkuji

• 15. 1. 2013 9:11

děkuji za odpověd, přítelkyně se tedy musí registrovat k silniční dani?
      prosím ještě já si tedy musím vypsat cestovní příkazy na cestu - doklady na benzin si uplatnit nemohu, chápu správně? děkuji

• 15. 1. 2013 9:25

Zdena R (neregistrovaný)

Něco byste uzavřít měli, podle smlouvy se bude odvíjet způsob uplatňování výdajů. Pokud uzavřete smlouvu o (bezplatné) výpůjčce, tak si do výdajů uplatníte jenom náhradu za spotřebované pohonné hmoty. Povedete evidenci jízd a podle ujetých km a údajů o spotřebě auta v technickém průkazu si vypočítáte náhradu. Pokud uzavřete nájemní smlouvu (nájem za úplatu), tak si můžete uplatnit prokázané výdaje (PHM, případné opravy, dálniční známka atd.), nebo místo výdajů za PHM a parkovné můžete použít paušální výdaj na dopravu /(za předpokladu, že auto nepřenecháte k užívání jiné osobě).

• 15. 1. 2013 12:25

moc děkuji za rady hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).