Sleva na nezletilé dítě - zpětně?

• (neregistrovaný)

14. 1. 2013 18:47

Dobrý den, prosím je možné uplatnit slevu z daně na nezletilé dítě zpětně? Zjistila jsem, že na syna, kterému je 16 let, nikdo neuplatňuje slevu od jeho 3 let. (jsme s manželem rozvedeni od 3 let věku syna, já myslela, že on si ho do daňového přiznání dává,. Do práce jsem začla chodit až teď a tak jsem zjistila, že ho tam nemá) Jde uplatnit slevu zpětně? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2013 19:24

Kara (neregistrovaný)

Re: Sleva na nezletilé dítě - zpětně?
      Lze podat přiznání za 3 roky zpátky a tam uplatnit. Ale jestliže jste tak dlouho rozvedení a syna máte přiřknutého Vy a manžel platí výživné, znamená to, že on se synem nevede společnou domácnost a tudíž ho ani uplatnit nemohl a nemůže. No a pokud Vy jste také neměla příjmy, ze kterých byste mohla syna uplatnit, tak ho neuplatní nikdo. Ještě zákon dává možnost prarodičům uplatnit své vnuky, pokud rodiče nemají příjmy, ale jen pokud s těmi vnuky žijí ve společné domácnosti. Což znamená, že pokud dědeček nebo babička mají příjmy a žijí ve společné domácnosti s Vaším synem, mohou si uplatnit, ale jak jak jsem psala jen 3 roky zpětně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).