Ukončení PP

• (neregistrovaný)

14. 1. 2013 19:41

Prosím o radu, od 10.2012 jsem na neschopence, termín porodu mám na 22.03.2013. Firma kde jsem pracovala skončila, já jsem podepsala dohodu o ukončení PP k 31.12.2012 . Co to pro mě obnáší, na PU mi řekli, až skončím neschopenku, se mám přihlásit. Jak to budu mít s MD a RD ??? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2013 19:54

Kara (neregistrovaný)

Re: Ukončení PP
      Pracovní poměr Vám tedy skončil 31.12. Protože stihnete počátek pobírání mateřských dávek v ochranné lhůtě, budete je pobírat na základě výdělků v tomto skončeném zaměstnání (předpokládám, že další podmínku k nároku na mateřské dávky - aspoň 270 dnů pojištění ve 2 letech před počátkem pobírání - splňujete). Pokud je tomu tak, na PÚ se registrovat nebudete, ale s papírem od lékaře o peněžité pomoci v mateřství musíte kontaktovat bývalého zaměstnavatele a ten k tomu vydá potvrzení s výdělky a všechno se to dá na OSSZ, která Vám bude mateřské dávky vyplácet. Po skončení mateřských dávek nebudete na rodičovské dovolené, protože to je název volna u zaměstnavatele a toho už nemáte. Ale na úřadě požádáte o rodičovský příspěvek. Pokud ale nesplňujete tu podmínku pojištění 270 dnů ve 2 letech, pak o rodičovský příspěvek budete žádat hned místo mateřských dávek.

• 14. 1. 2013 20:08

vlastimila (neregistrovaný)

Moc vám děkuji za odpověď a informaci... Byla jsem zaměstnaná u této firmy od roku 2008, takže bych tuto podmínku splňovala, a budu moci požádat o rodičovský příspěvek na jakou dobu?? Múže to být i na dva roky ???

• 14. 1. 2013 20:57

Líba (neregistrovaný)

Záelží na výši denního vyměřovacího základu pro PPM. Zjistíte na stránkách MPSV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).