Re: DPH letošní, nebo loňská?
Nebo DUZP 12.6.2012 a do přiznání ve 4. Q (případně prosinec) 2012. Proč na sebe zbytečně upozorňovat dodatečným přiznáním?
V zákoně taková povinnost neni !!!!- jen možnost.
Naopak, je tam §104/2 který i dle výkladů KVKDP je pro tyto situace - zahrnout do akt. období.
Při dodatečném postih přijde na 100%, při využítí §104 jen při kontrole.Částka "úroku - penále" bude téměř stejná v obou případech.
Možná Vám dobře nerozumím, ale co myslíte tím že v zákoně taková povinnost není? Podat dodatečné?
§141 daň. řádu
(1) Zjistí-li daňový subjekt, že daň má být vyšší než poslední známá daň, je povinen podat do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém to zjistil, dodatečné daňové přiznání...
Zákon o DPH
"povinnost" podat dodatečné je jen v §43
jinak dává možnost využít
§ 104 Nesprávné uvedení daňové povinnosti za jiné zdaňovací období
(2) Pokud plátce uvedl skutečnosti rozhodné pro stanovení daňové povinnosti v daňovém přiznání za jiné zdaňovací období, než do kterého příslušely, a snížil tím v tomto zdaňovacím období daňovou povinnost, správce daně daň za zdaňovací období, ve kterém měla být uplatněna, dodatečně nevyměří,...
Daňový řád
§ 4
Tento zákon nebo jeho jednotlivá ustanovení se použijí, neupravuje-li jiný zákon správu daní jinak.
Mně zase připadá, že firma, která nikdy nepodává dodatečné je pro FÚ podezřelá. Nikdo nemůže být dokonalý. Ale proč jste necitovala dokončení tohoto odstavce 2 §104 ? Ten je podle mně zásadní
"....ale uplatní úrok z prodlení podle daňového řádu z částky daně uvedené v daňovém přiznání za nesprávné zdaňovací období za každý den krácení státního rozpočtu. Úrok z prodlení je splatný ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení platebního výměru."
Mě připadá divná firma a hlavně účetní, která dělá hromadu papíru zbytečě..
Necitovala jsem celé, protože je zbytečné opisovat zákony a výše jsem psala, že postih je téměř stejný. Při podání dodatečného snad úrok z prodlení neplatíte ?
Rozdíl je v tom, že při dodatečném je úrok z prodlení jistý, při využití § 104 pouze předpokládaný
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 1. 2013 21:09
Manžel si nevyfakturoval jednu zakázku z června loňského roku. Firma na to dnes přišla a poslala mu opožděně objednávku, vystavenou dnešním dnem, na dopravu uskutečněnou 12.6.2012. Nevím si moc rady s fakturou a hlavně s DPD, poradí někdo?