Re: dodanění pohledávek a přehledy OSSZ
Nemusíte dodanit najednou. Můžete rozložit (pokud toho máte hodně).
Na přehled OSSZ se uvádí základ daně dle §7 - takže to bude včetně těchto dodaněných pohledávek i závazků.
Na přehled VZP to dávám taky tak - aby rozdíl mezi příjmy a výdaji se rovnal základu daně. A myslím, že jsem to i četla někde v pokynech k vyplnění (ale ne u VZP, u nějaké jiné).
§23/14 - buď najednou nebo postupně po dobu 9-ti násled. zdaň. období....
Můžete třeba celé závazky hned a k tomu část pohledávek (o majetku nic nepíšete). další rok zase kousek pohledávek atd.
Máme celkem dost pohledávek, tak by to bylo řešení. Jen mě zaráží, že nás na to neupozornila daňová poradkyně. Říkala, jakým jiným způsobem byste to chtěli dostat do účetnictví než to zdanit v roce 2012???? Zkusím se podívat na ty www stránky.
Děkuji Vám za pomoc. Zatím nám to vychází takto:
-700.000 ztráta
+2.000.000 pohledávky
-50.000 závazky
- 300.000 časové rozlišení leasingu, odpis a paušál na dopravu
950.000,- základ daně
Můžu se zeptat na Váš názor, vychází nám ztráta. Můžeme uplatit leasing a odpisy?
Ještě nějaké náklady mít budeme, takže to možná zdaníme najednou.
>>
>>>>>>Měli jsme za to, že když končíme v roce 2012 DE, tak
>>>>>>to musíme všechno dodanit a od 1.1.2013 vedeme
>>>>>>účetnictví a tam nám nepřechází nic. Aspoň tak nám to
>>>>>>radila i
>>>>>>daňová poradkyně.
>>>>>
>>>>>§ jsem uvedla.
>>>>>
>>>>>Já takto postupně dodaňuji už 5 let :-)
>>>>>
>>>>>Ještě sice starší, ale užitečné stránky:
>>>>>
>>>>>http://www.volny.cz/prechod/
>>>>
>>>>Máme celkem dost pohledávek, tak by to bylo řešení.
>>>>Jen mě zaráží, že nás na to neupozornila daňová
>>>>poradkyně. Říkala, jakým jiným způsobem byste to
>>>>chtěli dostat
>>>>do účetnictví než to zdanit v roce 2012???? Zkusím se
>>>>podívat na ty www stránky.
>>>
>>>A ještě - to nebudete dodaňovat v 2012 (to ještě
>>>vedete DE), ale až v průběhu vedení účetnictví - tedy
>>>od
>>>2013.
>>>
>>>§ je jasný, www stránky mě hodně pomohly při
>>>přechodu.
>>
>>Děkuji Vám za pomoc. Zatím nám to vychází takto:
>>-700.000 ztráta
>>+2.000.000 pohledávky
>>-50.000 závazky
>>- 300.000 časové rozlišení leasingu, odpis a paušál
>>na
>>dopravu
>>950.000,- základ daně
>>
>>Můžu se zeptat na Váš názor, vychází nám ztráta.
>>Můžeme uplatit leasing a odpisy?
>>Ještě nějaké náklady mít budeme, takže to možná
>>zdaníme najednou.
>
>Úpravy se dělají v první rok vedení ÚČETNICTVÍ, ne
>poslední rok vedení DE.
>přečtěte si ten §23/14
Tak už v tom máme asi jasno. Řešíme přechod z DE na účetnictví a zároveň přechod na nové s.r.o. ( FO bude stále pokračovat, neutlumí se úplně) Ale to se asi nakonec neuskuteční. Možná v průběhu roku.
Takže by to bylo takto:
přechod z DE na účetnictví
- pohledávky můžu rozpustit do 9 let, (roku 2012 DE se to netýká, až roku 2013 účetnictví)
přechod na s.r.o.
- musí se dodanit vše v DE roku 2012.
Budu ráda za Váš názor, zda jsme to pochopili správně.
NO - tohle jste měl (-a) napsat hned na začátku :-)
To je úplně jiná situace. Nejde o žádný přechod. FO je jeden subjekt, s.r.o. je druhý subjekt. SRO začne účtovat úplně od nuly.
FO- jestli nebude končit s podnikáním - nebude nic dodaňovat, bude čekat, až se pohledávky uhradí a zdaní je tehdy, až je dostane. Závazky si odečte, až je zaplatí (myslím tím, v tom roce pohybu peněz)
FO - bude končit s podnikáním - v roce ukončení podnikání provede úpravy jak jste psal (-a) a původně - dodaní celé najednou §23/8, odvody na SP a ZP budou ze základu daně, žádné rozložení do 9-ti let.
SRO - začne s čistým štítem, od nuly. Nemá to vůbec žádnou návaznost na původní FO.
Přechod z DE na účetnictví a dodaňování rozložené podle §23/14 se používá v situaci, kdy OSVČ jede dál jako FO, ale třeba překročil hranici pro povinné vedení účetnictví (nebo se nechal zapsat do obchodního rejstříku). Pak dodaňuje postupně.
Moc děkuji,
nakonec to dopadne tak, že přejdeme jen jako FO z DE na účetnictví. Dohodly jsme se ale, že všechno dodaníme a účetnictví začneme jakoby čisté.
S.r.o. zatím nebudeme rozjíždět, možná v průběhu roku jestli se majitel rozhodne. Ale i kdyby jsme zahájili v průběhu roku, tak to už máme jakoby nachystané . (myslím tím loňský rok). Je naše úvaha správná?
Děkuji
Vaše úvaha není správná. POřád uvádíte stejný názor a myslím, že jste ani nečetl (-a) moje odpovědi ani ty §, které jsem uváděla.
SRO je samostatný subjekt, který nemá s účtováním OSVČ nic společného. Nic se u FO "nechystá" ani se nic nepřevádí pro nebo do SRO. SRO začíná od 0.
Přecházet "jen tak" na podvojku je totální blbost a zbytečná práce. Stejně do SRO nejde "nic překlopit".
Zůstaňte v DE, a až rozjedete SRO, tak budete řešit podvojku úplně od nuly.
(zkuste si představit, že by tu SRO nezaložil Váš pan podnikatel, ale úplně cizí člověk - proč by pokračoval ve Vašem účetnictví???)
My jsme ale překročili obrat 25 mil, proto máme povinnost na účetnictví přejít. OSVČ koupil i s.r.o., kde není zahájená činnost a proto zvažoval jeho rozjezd (ale není ještě rozhodlý). Proto teď při uzavírání DE jsme řešili co s pohledávkama.
>
>>>>
>>>>Děkuji Vám za pomoc. Zatím nám to vychází takto:
>>>>-700.000 ztráta
>>>>+2.000.000 pohledávky
>>>>-50.000 závazky
>>>>- 300.000 časové rozlišení leasingu, odpis a paušál
>>>>na
>>>>dopravu
>>>>950.000,- základ daně
>>>>
>>>>Můžu se zeptat na Váš názor, vychází nám ztráta.
>>>>Můžeme uplatit leasing a odpisy?
>>>>Ještě nějaké náklady mít budeme, takže to možná
>>>>zdaníme najednou.
>>>
>>>Úpravy se dělají v první rok vedení ÚČETNICTVÍ, ne
>>>poslední rok vedení DE.
>>>přečtěte si ten §23/14
>>
>>
>
>NO - tohle jste měl (-a) napsat hned na začátku :-)
>
>To je úplně jiná situace. Nejde o žádný přechod. FO je
>jeden subjekt, s.r.o. je druhý subjekt. SRO začne
>účtovat úplně od nuly.
>
>FO- jestli nebude končit s podnikáním - nebude nic
>dodaňovat, bude čekat, až se pohledávky uhradí a zdaní je
>tehdy, až je dostane. Závazky si odečte, až je zaplatí
>(myslím tím, v tom roce pohybu peněz)
>
>FO - bude končit s podnikáním - v roce ukončení
>podnikání provede úpravy jak jste psal (-a) a původně -
>dodaní celé najednou §23/8, odvody na SP a ZP budou ze
>základu daně, žádné rozložení do 9-ti let.
>
>SRO - začne s čistým štítem, od nuly. Nemá to vůbec
>žádnou návaznost na původní FO.
>
>
>Přechod z DE na účetnictví a dodaňování rozložené
>podle §23/14 se používá v situaci, kdy OSVČ jede dál jako
>FO, ale třeba překročil hranici pro povinné vedení
>účetnictví (nebo se nechal zapsat do obchodního
>rejstříku). Pak dodaňuje postupně.
Ještě se zkusím zeptat na možnost:
OSVČ provozuje nákup a prodej dřeva a má ještě příjem z pronájmu (z objektu zahrnutého v OM).
FO osoba by přešla na účetnictví, ale pokračovala by pouze v příjmech z pronájmu objektu zahrnutého v OM. V novém s.r.o. by se provozoval nákup a prodej dřeva. Jak by to vypadalo v tomto případě ohledně dodanění pohledávek?
Děkuji, je to pronájem majetku zahrnutého do obchodního majetku takže par. 7. Já souhlasím s Váma s tím co jste mi napsala. Jen máme pořád rozpor s tím co nám radila daňová poradkyně. Vše dodanit roku 2012 v DE. Bude v něčem problém, když ty pohledávky a závazky dodaníme v roce 2012 (i když vlastně nemusíme)? Děkuji za názor.
Teď už je to jedno, zaplatili jsme jí za to, seděli jsme s ní asi hodinu. Možná pochopila jen to, že bychom byli jen s.r.o. a myslela, že FO se utlumí úplně. Ale zase nám radila, že v FO máme pokračovat v pronájmu buď par 7 nebo 9. Její slova byla, jak bychom chtěli ty pohledávky z roku 2012 dostat do účta 2013, když to jsou rozdílné subjekty. A z toho zřejmě vycházela.
OVěřovala jsem to ještě telefonicky u jiného poradce a on říkal, že to můžu celé jakoby spláchnout v roce 2012 v DE a účetnictví (i když vlastné té samé osoby) začneme jakoby čisté. Ať už to s.r.o. začneme nebo ne.
Mě se to taky nezdá.
Zaplatili jste jí za konzultaci. Ne za to, že se podepíše pod dańové přiznání.
Jestli se Vám pod přiznání nikdo nepodepíše - dělala bych ho tak, jak si myslím, že to je správné. Případné argumenty, že Vám někdo něco poradil asi neuspějí.
Prostudujte ještě i ten web, co jsem psala. Tam toho je hodně.
Přeju správnou volbu !!!
Můj názor znáte. A dodaňuju už 4 roky. Mám tam poslední část a bude klid.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 1. 2013 8:54
Přecházíme z DE na účetnictví. Za rok 2012 musíme dodanit pohledávky a závazky. Zahrnuji i do přehledu na OSSZ a VZP? Děkuji