Re: místo podnikání vs. provozovna
>Dobrý den,
>
>trochu jsem se zamotala do místa podnikání a
>provozovny a prosila bych vás o radu: bydlíme ve vlastním
>rodinném domku, manžel má ŽL na velkooobchod a maloobchod
>(oprava a prodej jízdních kol), živnost dělá doma,
>žádná kamenná prodejna někde jinde, žádný e-shop. Je
>potřeba si na živnostenském úřadě nahlásit provozovnu
ne, nikdo nemá povinnost mít provozovnu, jsou to zbytečné problémy.
nebo
>stačí, že místo podnikání má v trvalém bydlišti?
>
>Za názory moc děkuji.
pájo moc děkuji, ale mám kamarádku, která s tím má právě problém. Minulý týden si ji živnostenský úřad pozval na kontrolu, má ŽL na vedlejší činnost, doma v bytě vyrábí bižuterii. Ženská ji tvrdila, že porušila živ. zákon tím, že neohlásila provozovnu a musí doložit ze stavebního úřadu povolení. Ženská ji nabídla blokovou pokutu do 5 tis., nebo ve správním řízení do 100 tis., nakonec ji dala pokutu jen 500 Kč. Ještě si prý příjde zkontrolovat, že má na zvonku jméno podnikatele a ičo.
A to všechno prý pro to, že u ní doma vzniká výsledný produkt - a je jedno jak moc ho skládá a z čeho - ale nakupuje komponenty, které pak dává dohromady , tak v tom případě musí mít zřízenou provozovnu.
Je to opravdu tak? Bydlí v paneláku o 13 patrech.
o boji s debilitou některých úřednic na ŽÚ bych mohl vyprávět, nedávno jsem jeden velký za klienta absolvoval. Označení IČ a jména musí mít, ale provozovnu ani v tomto případě podle mne ne. Jediná možnost je se odvolat proti pokutě a čekat, co na to nadřízený úřad, pokud by potvrdil, tak jedině správní žaloba, ale je otázka, zda kamarádka do toho půjde.Já jsem vyhrál spor jen díky tomu, že slepice na jednom nejmenovaném ˇŽÚ si nechali od MPO jako metodického orgánuhzpracovat k problému stanovisko, zda jde či nejde o provozovnu a MPO je smetlo a my vyhráli.Co Vám má na to více psát? Před blbost něktzerých úředníků nejede vlak a spoléhají na to, že se jich občan bojí a bude držet hubu a krok.Takto to u nás vypadá, i když zdaleka ne všude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 1. 2013 8:54
Dobrý den,
trochu jsem se zamotala do místa podnikání a provozovny a prosila bych vás o radu: bydlíme ve vlastním rodinném domku, manžel má ŽL na velkooobchod a maloobchod (oprava a prodej jízdních kol), živnost dělá doma, žádná kamenná prodejna někde jinde, žádný e-shop. Je potřeba si na živnostenském úřadě nahlásit provozovnu nebo stačí, že místo podnikání má v trvalém bydlišti?
Za názory moc děkuji.