Re: mimořádná platba na ŽP
O tomto pojednává par. 6/9/p ZDP, odkaz :
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx
Tzn: že limit je 24 tis. Kč v součtu za ŽP a PP a posuzují se platby.
Pokud Vám zaměstnavatel za rok 2012 ZAPLATIL 12 * 500 = 6.000 Kč, tak žádné zdanění nehrozí.
Vše platí za předpokladů, že jsou splněny podmínky dle odst.3 ve stejném par. jako výše.
Pokud by platby přesáhly 24 tis. Kč, pak částka převyšující tento limit se považuje za nepeněžní příjem zaměstnance a podléhá zdanění a SaZ pojištění.
Jestli lze mimořádné pojistné vybrat po dvou měsících, záleží na pojistné smlouvě.Pokud ano, zdanění provede pojištovna. Je potřeba si uvědomit, že pojištovna není charita, takže Vás to bude něco stát - poplatek a/nebo rozdíl v ceně při nákupu a prodeji podíl. jednotek u IŽP apod.
Dobrý den,
chtěl bych poradit. Podnik nám konce roku dal do prosincové výplaty místo prémií, mimořádnou platbu na ŽP za zaměstnavatele. Měsíčně přispívá 500,- a za rok je to 6000,- + nyní navíc 20.000,- jednorázově. Co to pro mne znamená po stránce daňové, odvodu na ZP a SP?
Po podniku jdou řeči, že nám nic podnik nepomohl - THP tvrdí, že si můžeme to jednoráz. pojištění po dvou měsících vybrat, vedeme jen srážkovou daň, ale peníze na odvody nám jakoby zůstávají.
Řeči jsou, že příspěvek od podniku za rok nad 12.000, nelze daňově odepsat a navíc, prý z té částky 14.000,-
musíme to pojištění a daň odvést, ale teď to prý musí každý udělat sám!!
-Tzn. že těch mimořádných 20 tis. Kč bylo zaplaceno v
lednu ?
-výplata za prosinec, na účtu k 15.1.2013
-O tomto pojednává par. 6/9/p ZDP, odkaz:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx
Tzn: že limit je 24 tis. Kč v součtu za ŽP a PP a posuzují se platby.
Pokud Vám zaměstnavatel za rok 2012 ZAPLATIL 12 * 500
= 6.000 Kč, tak žádné zdanění nehrozí.
Vše platí za předpokladů, že jsou splněny podmínky dle
odst.3 ve stejném par. jako výše.
Pokud by platby přesáhly 24 tis. Kč, pak částka
převyšující tento limit se považuje za nepeněžní příjem
zaměstnance a podléhá zdanění a SaZ pojištění.
Jestli lze mimořádné pojistné vybrat po dvou měsících,
záleží na pojistné smlouvě.Pokud ano, zdanění provede
pojištovna. Je potřeba si uvědomit, že pojištovna není
charita, takže Vás to bude něco stát - poplatek a/
nebo rozdíl v ceně při nákupu a prodeji podíl. jednotek u
IŽP apod.
Takže mi podnik může udělat RZZ s tím, že jim doložím, že já jsem si přispěl za rok 2012 na ŽP 6000,- a na pen.přip. 6000,-?
Nebo si musím podat daňové přiznání, kde uvedu moje příspěvky na ŽP a PF, zároveň i uvedu, co mi dal na ŽP a PF podnik?
A jak to myslíte s tím placením odvodů? Komu, jakým způsobem a jaké částky!
Rád bych měl vše v pořádku a něco neopomenul.
Díky za rady.
Pokud jsou vaše ostatní příjmy (tj. jiné než z prac.poměru) nižší než 6000 Kč, nemusíte podávat daňové přiznání - firma za Vás provede roční zúčtování daně.
K tomu doložíte potvrzení od pojištovny o zaplacení příspěvku, o které se Vám sníží základ daně.
Totéž platí u penzijního poj. s tím, že základ daně se snižuje o zaplacený příspěvek ponížený o 6 tis..
Potvrzení dostanete automaticky domů, nemusí se o ně žádat. Jenom je odevzdáte do mzdové účtárny (udělejte si kopie pro sebe).
Jenom na okraj : je dobré si předem zjistit, jestli Vám vůbec vychází daňová povinnost. Pokud ne, tak příspěvky neuplatňujte. To je dobré případ, kdy by vás v budoucnu napadlo požádat o vyplacení odbytného. Potom je povinnost všechny UPLATNĚNÉ příspěvky dodanit a to nezávisle na tom, kolik jste v minulosti na dani ušetřil.
Placení odvodů by hrozilo v případě, kdy by zaplacené příspěvky firmy překročily 24 tis.Kč/rok. Provedla by to mzdová účtárna, nikoliv Vy.
Pokud jsou vaše ostatní příjmy (tj. jiné než z
prac.poměru) nižší než 6000 Kč, nemusíte podávat daňové
přiznání - firma za Vás provede roční zúčtování daně.
K tomu doložíte potvrzení od pojištovny o zaplacení
příspěvku, o které se Vám sníží základ daně.
Totéž platí u penzijního poj. s tím, že základ daně se
snižuje o zaplacený příspěvek ponížený o 6 tis..
Potvrzení dostanete automaticky domů, nemusí se o ně
žádat. Jenom je odevzdáte do mzdové účtárny (udělejte
si kopie pro sebe).
Jenom na okraj : je dobré si předem zjistit, jestli
Vám vůbec vychází daňová povinnost. Pokud ne, tak
příspěvky neuplatňujte. To je dobré případ, kdy by vás v
budoucnu napadlo požádat o vyplacení odbytného. Potom je
povinnost všechny UPLATNĚNÉ příspěvky dodanit a to
nezávisle na tom, kolik jste v minulosti na dani
ušetřil.
Placení odvodů by hrozilo v případě, kdy by zaplacené
příspěvky firmy překročily 24 tis.Kč/rok. Provedla by
to mzdová účtárna, nikoliv Vy.
Takže se mám poptat na podniku, jestli mi odvedli z částky nad 24.000,- Kč (příspěvek za r. 6.000 + 20.000 = 26.000 - 24.000), tj. z 12.000,- daň + SP a ZP?
A do těch 24.000 mi to daní životní pojišťovna? a odvody nejsou?
Promiňte mi mé laické otázky, ale chci mít vše v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 1. 2013 10:56
Dobrý den,
chtěl bych poradit. Podnik nám konce roku dal do prosincové výplaty místo prémií, mimořádnou platbu na ŽP za zaměstnavatele. Měsíčně přispívá 500,- a za rok je to 6000,- + nyní navíc 20.000,- jednorázově.
Co to pro mne znamená po stránce daňové, odvodu na ZP a SP?
Po podniku jdou řeči, že nám nic podnik nepomohl - THP tvrdí, že si můžeme to jednoráz. pojištění po dvou měsících vybrat, odvedeme jen srážkovou daň, ale peníze na odvody nám jakoby zůstávají.
Řeči jsou, že příspěvek od podniku za rok nad 12.000, nelze daňově odepsat a navíc, prý z té částky 14.000,- musíme to pojištění a daň odvést, ale teď to prý musí každý udělat sám!!