Re: RZD-originály doklady
Potvrzení o evidenci na ÚP nepotřebujete ani v originále, ani v kopii. Co když měl příjem z nekolidujícího zaměstnání? To se z potvrzení stejně nedovíte.
Jinak samozřejmě "Potvrzení o zdanitelných příjmech" nebo o zaplacení životního pojištění, to chtějte v originále.
Re: Líbo-potvrzení z ÚP musí být
A k čemu potřebujete potvrzení z ÚP? Při RZD k ničemu. Může se doložit při nástupu do PP, ale také nemusí.
Potvrzení z ÚP neznamená, že nepracoval. Letos tu mám sice dvě, ale zároveň pri evidenci na ÚP byla dohoda do 4000, tak mám potvrzení o zadnitelných příjmech. Sice jsme třeba dělali, že pokud někdo neměl před nástupem na PP předchozího zaměstnavatele , tak napsal na čistý papír jakési dobrozdání, že v tu a v tu dobu byl nezaměstnaný nebo byl v edvidenci úřadu práce,ale byl to zvyk pramenící od předchozí starší účetní a nebylo to podloženo žádnými nařízeními.
Moni, ještě mě napadlo. Říkáte že musí být podložené všechny kalendářní dny. Když dělám soukromě přiznání třeba studentům, kteří byli na brigádě 2 měsíce v létě a zapoměli podepsat prohlášení, tak dokládám třeba 2 potvrzení o zdanitelných příjmech a vždy mi to FÚ vzal a nikdy nechtěl nic doložit, tak nevím.
Všude přece prohlašuje za celé zdaňovací období a to je kalendářní rok, přece když k Vám někdo nastoupí v květnu a donese vám potvrzení od někoho leden až březen , co uděláte za měsíc duben...pokud nemáte potvrzení nebo čestné prohlášení, že nikde nepracoval, nevím, zda bych mu dala slevu třeba na invaliditu...
>>>>>Dobrý den,pro roční zúčtování daně potřebuji např.
>>>>>>>>>ORIGINÁL potvrzení o evidenci na ÚP.Účetní pře mnou,
>>>>>>>>>stačily kopie.
>>>>>>>>>1.Správně je požadovat originály, že?
>>>>>>>>>2.Jak mám argumentovat zaměstnancům, že já chci
>>>>>>>>>originály a né kopie?
>>>>>>>>>Děkuji.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Potvrzení o evidenci na ÚP nepotřebujete ani v
>>>>>>>>originále, ani v kopii. Co když měl příjem z
>>>>>>>>nekolidujícího
>>>>>>>>zaměstnání? To se z potvrzení stejně nedovíte.
>>>>>>>>
>>>>>>>Pokud byl veden na ÚP,tak přeci potvrzení z ÚP
>>>>>>>potřebuji! A pokud při evidenci na ÚP někde
>>>>>>>pracoval,tak
>>>>>>>donese potvrzení o zdanitelných příjmech.
>>>>>>
>>>>>>A k čemu potřebujete potvrzení z ÚP? Při RZD k
>>>>>>ničemu.
>>>>>>Může se doložit při nástupu do PP, ale také nemusí.
>>>>>
>>>>>Potvrzení z ÚP potřebujete k doložení, že v určitou
>>>>>dobu nepracoval. u RZD musíte mít podloženy všechny
>>>>>kalendářní dny. Stačí kopie.
>>
>>Prosím v kterých §§ je uvedeno, že při RZD musí být
>>doloženy všechny kalendářní dny?
>
>Všude přece prohlašuje za celé zdaňovací období a to
>je kalendářní rok, přece když k Vám někdo nastoupí v
>květnu a donese vám potvrzení od někoho leden až březen
>, co uděláte za měsíc duben...pokud nemáte potvrzení
>nebo čestné prohlášení, že nikde nepracoval, nevím, zda
>bych mu dala slevu třeba na invaliditu...
Co ale prohlašuje? Že byl celý rok zaměstnaný? Nebo nezaměstnaný?
Kde je uvedeno, že musí zaměstnanec dát čestné prohlášení (za duben)?
>>Všude přece prohlašuje za celé zdaňovací období a to
>>je kalendářní rok, přece když k Vám někdo nastoupí v
>>květnu a donese vám potvrzení od někoho leden až
>>březen
>>, co uděláte za měsíc duben...pokud nemáte potvrzení
>>nebo čestné prohlášení, že nikde nepracoval, nevím,
>>zda
>>bych mu dala slevu třeba na invaliditu...
>
>Co ale prohlašuje? Že byl celý rok zaměstnaný? Nebo
>nezaměstnaný?
>Kde je uvedeno, že musí zaměstnanec dát čestné
>prohlášení (za duben)?
Možná se to může někomu zdát jako nepochopitelné sci-fi, ale i v našich zeměpisných šířkách se vyskytují jedinci, kteří jsou po část roku "nepokryti" - nepracují, nestudují, nejsou na úp, prostě nic.
Pro RZD jsou podstatné příjmy - to nevyčtete z evidence na úp a už vůbec ne z potvrzení o studiu. A když má nějaký příjem třeba podle § 10, to už vůbec nemáte šanci zjistit.
>
Právě proto jsem se ptala, podle kterých §§ chtějí některé mzdové účetní po zaměstnancích čestné prohlášení, že nikde nepracovali.
Sci-fi to dnes už není. Maminy, co jsou s dětmi x let mimo zaměstnání, nebo človíčkové, co vyhořeli a dají si pár měsíců oddech
Vše je v prohlášení k dani - str. 3 - zde prohlašuje, že není povinen podat daňové přiznání, že měl pouze 1 plátce ve zdaň. období případně více, ale postupně - vše strvzuje svým podpisem a zodpovídá si za to. Dokládá se pouize potvrzení o zdanit. příjmu, žádné povtvrzení z ÚP. I student při studiu může mít více zaměstnavatelů - u VŠ zcela běžné.
Ano máte pravdu, ale....mi jeden zaměstnanec v tabulce v části III. 3b, právě nevyplnil všechny data, 1 měsíc mi tam chyběl a FÚ to brall jako chybu při uznání slevy na invaliditu. Od té doby si nechávám na doporučení Fú zaevidovat celý rok.
Všem přeji pěkný pracovní den
Potvrzení o studiu nedokládají, nemají proč. Všechno jim stačí pokrýt sleva na poplatníka. Nemají tak velké příjmy. Takže FÚ nemůže dle jména poznat jestli je dotyčný student.
Jen jsem si říkala, jestli mi neunikl nějaký nový paragraf, že by se to muselo dokládat. Takže nemusí. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 1. 2013 7:56
Dobrý den,pro roční zúčtování daně potřebuji např. ORIGINÁL potvrzení o evidenci na ÚP.Účetní pře mnou, stačily kopie.
1.Správně je požadovat originály, že?
2.Jak mám argumentovat zaměstnancům, že já chci originály a né kopie?
Děkuji.