Oprava mezd-pí.Jasná,pí.Líba i ost.

• 16. 1. 2013 13:24

Před pár dny jsem se Vás pí.Jasná ptala na opravu mezd. Poradila mi i pí.Líba. Neměli jsme v r.2012 proplaceny svátky z mezd společníků. Všechny mzdy jsem opravila a teď bych potřebovala dát tento rozdíl na mzdách za 12/2012 rozdíly. V některých měsících vyšel nedoplatek, v jiných přeplatek, protože byla v měsíci, kdy byl svátek, čerpána dovolená. Potřebovala bych se prosím ujistit, zda tento nedoplatek/přeplatek navedu do mzdy tak, aby z něho nebylo odvedeno SP,ZP ani sražena daň, že? Oprava předchozích mezd se u zaměstnance musí projevit jen změnou jeho čisté mzdy? Tím, že jsem opravy provedla na mzdách v příslušných měsících, tak dlužné pojistné na SP a ZP vypořádám opravnými přehledy a doplatkem z BÚ? Moc děkuji, nerada bych zkazila poslední mzdu ve 2012 nejen kvůli zaměstnancům, ale i kvůli firmě.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2013 13:44

m. (neregistrovaný)

Re: Oprava mezd-pí.Jasná,pí.Líba i ost.
      Nejsem mzdová účetní, ale koukám jako blázen, pokud chcete opravovat minulé měsíce, tak přece nemůžete těm lidem dát jen rozdíl v čistém, bez odvodů. Vždyť odvody platí jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec, nezamotáváte se do toho čím dál víc? Myslím si, že staré měsíce opravit nemůžete, že to musíte promítnout do prosince, třeba doplatek pevnou částkou (někam si to popíšete), ale se všemi odvody a zdaněním.

• 16. 1. 2013 14:03

Megy

Děkuji za reakci. Dělala jsem mzdovku,ale už ji cca rok a půl nedělám, předala jsem tuto agendu kolegyni.Bohužel jsem zjistila v prosinci, že za celý rok 2012 neplatila svátky u zaměstnanců, kteří jsou placeni fixním platem. Svátky platíme NE průměrem, ale poměrem fixní mzdy. Tuto chybu jsem napravila tak, že jsem opravila mzdy v roce 2012, ve kterých byl svátek a také zkontrolovala následující měsíce, protože se změnil průměr pro náhrady. Zaměstnanci dostanou nové výplatní pásky, na MSSZ a všechny ZP zašlu opravné přehledy a doplatím rozdíl, jak za zaměstnance tak za firmu. Také mám vyčíslený rozdíl v DPFO, který doplatím nyní se zálohou z mezd za 12/2012 a uvedu správné částky sražené i zaplacené ve Vyúčtování daně ze závislé činnosti. Na tom, že bych nemohla doplatit rozdíl zaměstnanci ve mzdě za 12/2012, jen v čisté částce, nevidím nic nesprávného. Naštěstí se nejedná o velké částky. Jestli vás něco napadá, co jsem třeba přehlédla, tak Vám moc děkuji za radu nebo připomínku.

• 16. 1. 2013 14:36

JiřinaH. (neregistrovaný)

Jen mi napište, jak počítáte mzdy. Ručně nebo Vám naběhne mzda automaticky ( např. má-li fixní mzdu (nikoli plat- máte společníky ,že)zadáte dovolenou a zbytek Vám spočítá SW ?
      Jestli ano, tak co to tam teď vyvádíte :-)

• 16. 1. 2013 14:53

Megy

Mzdy počítám v Money. Při vzniku firmy v r. 2011 jsem vše správně nastavila, ovšem nepočítala jsem s lidským faktorem. Mzdy jsem od 09/2011 předala kolegyni, do té doby bylo vše OK, jen mě nenapadlo, že bude přepisovat i "pracovní dny", které Money natahuje z nastaveného pracovního kalendáře pro daný rok. Kolegyně bohužel nemá zájem od r.2011 se zúčastnit jediného školení nebo si přečíst odbornou literaturu. Omlouvám se za ten "plat", červenám se, nebudu psát kde. Napsala jsem to ve spěchu, protože nad opravou jejich chyb sedím 3.den :-( místo abych dělala svou práci.
      Mělo by to fungovat tak jak popisujete, zadá si v programu novou mzdu jen přes tlačítko přidat, ručně zadá dovolenou, společníci neměli za celý rok jedinou neschopenku nebo návštěvu lékaře. Jak prosté,že :-) Děkuji za radu.

• 16. 1. 2013 15:02

Přiznám se Vám, je-li to takto a rozdíly jsou malé, nechala bych to být. Spočítala bych jen rozdíl u společníků a doplatila v nějaké náhradě mzdy a nechala si to od nich podepsat,co jim doplácíte. Rozhodně není správně řešit to jen čistou mzdou. Vykašlete se na to, je to celý rok a teď máte soustu jiných povinností. Docela Vás lituju, chápu,že to chcete mít dobře. Ale to nikdo stejně nedocení a Vy se z toho po... Nemyslete, byla jsem také takový perfekcionalista, ale život Vás naučí.Dát ale na mě nemusíte.:-)

• 16. 1. 2013 15:26

Megy

Re: Paní RenatoH,prosím ještě
      No právě, váhám, jestli rozdíly jsou malé. Za 04,05/2012 nám vychází nedoplatek na SP cca 3,5 tis. Když jsem pracovala u jiné firmy se sídlem v Brně, tak jsme měli kontrolu na ZP i SP pravidelně. Takže s tím tak trochu počítám. Zatímco teď, když vše srovnám do konce ledna, náklady budou do r.2012, případný doměrek i penále bude nedaňově. V součtu jde skutečně o pár tisíc, tak mám o čem přemýšlet. Mzdy už mám opravené, tak teď už by toho nezbývalo tolik, aby to bylo všechno v pořádku. Opravné přehledy, doplacení a opravy zaúčtování mezd. A to se ještě do konce ledna zvládnout dá. Také jsem se snažila být perfekcionalista :-) , ale už jsem se ve svém "středním" věku také vyškolila. A máte pravdu, nikdo to neocení :-))) Jen mi není jasné, proč o nedoplatek, který vyplynul po opravě mezd, nenavýšit "mzdu k výplatě" zaměstnance? Děkuji

• 16. 1. 2013 15:27

Megy

Re: Omlouvám se, paní JiřinoH
      >> Přiznám se Vám, je-li to takto a rozdíly jsou malé,
      >>nechala bych to být. Spočítala bych jen rozdíl u
      >>společníků a doplatila v nějaké náhradě mzdy a nechala
      >>si to
      >>od nich podepsat,co jim doplácíte. Rozhodně není
      >>správně řešit to jen čistou mzdou. Vykašlete se na to,
      >>je
      >>to celý rok a teď máte soustu jiných povinností.
      >>Docela
      >>Vás lituju, chápu,že to chcete mít dobře. Ale to
      >>nikdo
      >>stejně nedocení a Vy se z toho po... Nemyslete, byla
      >>jsem také takový perfekcionalista, ale život Vás
      >>naučí.Dát ale na mě nemusíte.:-)
      >No právě, váhám, jestli rozdíly jsou malé. Za
      >04,05/2012 nám vychází nedoplatek na SP cca 3,5 tis. Když jsem
      >pracovala u jiné firmy se sídlem v Brně, tak jsme měli
      >kontrolu na ZP i SP pravidelně. Takže s tím tak trochu
      >počítám. Zatímco teď, když vše srovnám do konce ledna,
      >náklady budou do r.2012, případný doměrek i penále
      >bude nedaňově. V součtu jde skutečně o pár tisíc, tak
      >mám o čem přemýšlet. Mzdy už mám opravené, tak teď už by
      >toho nezbývalo tolik, aby to bylo všechno v pořádku.
      >Opravné přehledy, doplacení a opravy zaúčtování mezd. A
      >to se ještě do konce ledna zvládnout dá. Také jsem se
      >snažila být perfekcionalista :-) , ale už jsem se ve
      >svém "středním" věku také vyškolila. A máte pravdu,
      >nikdo to neocení :-))) Jen mi není jasné, proč o
      >nedoplatek, který vyplynul po opravě mezd, nenavýšit "mzdu k
      >výplatě" zaměstnance? Děkuji

• 16. 1. 2013 15:40

Tak je to totiž správně .Vše musí projít hrubou v položkách, jak doplatky ,tak srážky u přeplatku. Vždy tam, o co se jedná. A co se týká VZ a daně podle toho, co s tím dělá ( umí-neumí ) Váš mzdový SW.

• 16. 1. 2013 15:47

Megy

Přesně takto mám opraveno. V měsících, kterých se doplatek týkal. Ve všech měsících je z doplatků strženo SP, ZP a DPFO. Upřímně Vám děkuji za cenné rady. Hezký zbytek dne :-)

• 16. 1. 2013 15:48

Megy

Re: A děkuji.
      >> Tak je to totiž správně .Vše musí projít hrubou v
      >>položkách, jak doplatky ,tak srážky u přeplatku. Vždy
      >>tam, o co se jedná. A co se týká VZ a daně podle toho,
      >>co
      >>s tím dělá ( umí-neumí ) Váš mzdový SW.
      >Přesně takto mám opraveno. V měsících, kterých se
      >doplatek týkal. Ve všech měsících je z doplatků strženo
      >SP, ZP a DPFO. Upřímně Vám děkuji za cenné rady. Hezký
      >zbytek dne :-)

• 17. 1. 2013 12:18

iznám se Vám, je-li to takto a rozdíly jsou malé,
      nechala bych to být. Spočítala bych jen rozdíl u
      olečníků a doplatila v nějaké náhradě mzdy a
      nechala
      si to
      d nich podepsat,co jim doplácíte. Rozhodně není
      ávně řešit to jen čistou mzdou. Vykašlete se na
      o,
      je
      to celý rok a teď máte soustu jiných povinností.
      ocela
      lituju, chápu,že to chcete mít dobře. Ale to
      ikdo
      tejně nedocení a Vy se z toho po... Nemyslete, byla
      em také takový perfekcionalista, ale život Vás
      aučí.Dát ale na mě nemusíte.:-)
      No právě, váhám, jestli rozdíly jsou malé. Za
      04,05/2012 nám vychází nedoplatek na SP cca 3,5 tis.
      dyž jsem
      vala u jiné firmy se sídlem v Brně, tak jsme
      ěli
      ontrolu na ZP i SP pravidelně. Takže s tím tak
      rochu
      očítám. Zatímco teď, když vše srovnám do konce
      ledna,
      lady budou do r.2012, případný doměrek i penále
      ude nedaňově. V součtu jde skutečně o pár tisíc,
      ak
      ám o čem přemýšlet. Mzdy už mám opravené, tak teď už
      by
      ho nezbývalo tolik, aby to bylo všechno v pořádku.
      Opravné přehledy, doplacení a opravy zaúčtování mezd.
      A
      ště do konce ledna zvládnout dá. Také jsem se
      nažila být perfekcionalista :-) , ale už jsem se ve
      ém "středním" věku také vyškolila. A máte pravdu,
      ikdo to neocení :-))) Jen mi není jasné, proč o
      nedoplatek, který vyplynul po opravě mezd, nenavýšit
      >>>>"mzdu k
      >>>>výplatě" zaměstnance? Děkuji
      >> Tak je to totiž správně .Vše musí projít hrubou v
      >>položkách, jak doplatky ,tak srážky u přeplatku. Vždy
      >>tam, o co se jedná. A co se týká VZ a daně podle toho,
      >>co
      >>s tím dělá ( umí-neumí ) Váš mzdový SW.
      >Přesně takto mám opraveno. V měsících, kterých se
      >doplatek týkal. Ve všech měsících je z doplatků strženo
      >SP, ZP a DPFO. Upřímně Vám děkuji za cenné rady. Hezký
      >zbytek dne :-)
      Nechci Vám kazit náladu, ale nejsem si uplně jistá, zda jste mě pochopila správně.Nechci sloíčkařit, ale spočítat podle jednotl.měsíců ano, ale vyrovnat v nejbližší výplatě(ideal v prosinci).

• 25. 1. 2013 10:41

Megy

Re: Pro paní JiřinuH
      Děkuji Vám za tu závěrečnou připomínku, omlouvám se, nevšimla jsem si jí v tom fofru dřív, mzdy jsem přepočítala, opravila a vyrovnala jak píšete při poslední výplatě za prosinec. Po dohodě s CSSZ a ZP jsme poslaly opravné přehledy a doplatily rozdíly. Teď již "jen" vše proúčtovat a ufff, máme to z krku. I díky takovým ochotným lidem, jako jste vy. Teď už nezbývá než čekat, jestli si nás brzy nepozvou na kontrolu :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).