Re: účtování mezd ve výrobním podniku
Bylo by ještě vhodné uvést následující informace :
- obor podnikání, velikost firmy ?
- oceňujete zásoby metodou standardních cen nebo průměrnou cenou ?
- jak vypadá kalkulační vzorec u položek vlastní výroby ?
- je požadavek na měsíční účtování o výrobě ? Zdá se, že ano...
- jaký informační systém k tomu používáte či spíš jaké má možnosti ?
>>Zdravím,
>>
>>nastoupila jsem po mateřské do výrobní firmy, která
>>se
>>teprve rozjíždí. Dříve jsem účtovala pouze obchodní
>>firmu, bez vlastní výroby.
>>
>>Zrovna tápu v účtování výroby - už jsem pochopila, že
>>přes 501/112,521/331,551/082 atd, naskladnění HV
>>123/613 a vyskladnění 613/123.
>>
>>Ale narazila jsem na otázku účtování mezd, které jsem
>>kdysi dělávala 1x měsíčně podle mzdovky. Nicméně
>>podle
>>zápisu výroby by se do nákladů a zároveň na 331
>>dostávala mzda průběžně podle vyrobených kusů. Obdobně
>>je to
>>třeba u těch odpisů, kdy máte mít měsíčně stejný
>>odpis, bez ohledu na výrobu.
>>
>>Jak to účtujete Vy?
>>
>>Děkuji moc
>>
>>karmela
>
>Bylo by ještě vhodné uvést následující informace :
>
>- obor podnikání, velikost firmy ?
budou se svařovat výlisky - části karoserií, plán cca 45 zaměstnanců
> - oceňujete zásoby metodou standardních cen nebo
>průměrnou cenou ?
standardní cena
>- jak vypadá kalkulační vzorec u položek vlastní
>výroby ?
zatím nemám dostupný, ale předpokládám, že tam je materiál, přímé mzdy, část režie (má se zatím vyrábět 5 různých produktů)
>
>- je požadavek na měsíční účtování o výrobě ? Zdá se,
>že ano...
podle dostupných informací by mělo být automaticky v systému dle vyrobených kusů
>- jaký informační systém k tomu používáte či spíš jaké
>má možnosti ?
Tak to je otázka i pro mne :-), je to americký systém, zatím jsem ho pořádně neviděla, natož abych věděla, co umí. Zrovna řešíme požadavek US matky na účtování podle US účtů, což odmítáme.
No jo, každý zahraniční investor je přesvědčen o tom, že jeho účto je to nejlepší, co existuje ...
Z vlastní zkušenosti vím, že účtování NV není dobré míchat se statutárním účetnictvím.
U větších firem se to řeší takto :
Používají se účty třídy 8, analytika je pak sestavena podle jednotlivých položek kalk.vzorce, tj. např. :
účet 801 je nedokončená výroba,
účet 890 protiúčet(jinak k ničemu)
účet 895 protiúčet pro generování režijních položek
účet 810 = hotové výrobky
účet 820 = doúčtování zakázek
Přenášejí se všechny účty z třídy 5, na které padají výrobní náklady.
Takže např. :
- spotřeba materiálu 501/112 se přenese jako 801.100/890
- kooperace 518xx/321 se přenese jako 801.200/890
- mzdy se generují jako 801.300/895 dle kalk.vzorce
a podle prac.lístků
- režie jako 801.400/895 dle kalk. vzorce
Odvádění na sklad HV :
- 123/613 se převede jako 810/801 - opět dle kalkul.položek
Doúčtování hotových zakázek 820/801
Na konci měsíce se doúčtuje účet 801 a rozdíl jeho stavu proti minulému období se účtuje : 121/611
.. pokračování
Výše uvedené je pouze hrubá kostra - lze tam zahrnout např. i agendu zmetků (dle ISO se noblesně nazývají neshodné výrobky), případně výrobu pro vlastní potřebu (nahrazuje aktivaci jinak dělanou na účtech skupiny 62) atd.
Toto lze dělat pouze za předpokladu, že přenos dat systém umí automaticky.
Výhodou je detailní znalost výrobních odchylek, jejichž vysvětlení se vlastník dost často dožaduje a pak znalost o složení nedokončené výroby nejen dle sklad.pol. ale i dle položek kalk.vzorce.
Mzdy se pak počítají klasicky, jak jste byla zvyklá v obchodní firmě.
Naopak v malých firmách - či spíš ve firmách s jednoduchou výrobou z hlediska výrobního postupu a malým počtem položek - kde si o takovém systému mohou nechat většinou jen zdát, je řešení velmi jednoduché :
Na konci měsíce pořídí soupis toho, co je ve výrobě (ve vašem případě by to asi šlo, pokud to bude průchozí u vedení firmy), v Excelu vynásobí standardními náklady a pak proúčtují rozdíl proti minulému období - 121/611.
Pokud lze očekávat hodnotu NV a doby výroby velmi nízkou, pak lze i odepisovat ze skladu až po dokončení zakázky. Což vám asi nepovolí.
Co z výše uvedeného by připadalo v úvahu ?
Chápu-li to správně, tak co lze zaúčtovat do nákladů (5xx) podle skutečné spotřeby, tak účtuju a zároveň se dělá stejný zápis ve třídě 8. Mzdy, odpisy apod. které ve statutárních nákladech musí být správně dle mzdové účetní/měsíční odpisy atd., tak se účtují podle kalkulačního vzorce pouze na 8xx účty, tam se pak posčítá skutečná hodnota výroby na účtu např. 801 a v této hodnotě se udělá zápis příjem hotových výrobků 123/613 (nedokončenou výrobu mít nebudeme - buď je svařeno, nebo je to materiál).
V tomto případě bych teoreticky měla mít 801 po převedení hotových výrobků vyrovnáno.
Jen nerozumím, jak uzavřu 890, 895 - vůči 810, která mi slouží pro převod výrobků ve třídě 8.? Možná jsem jen natvrdlá :-).
Rozdíly mezi kalkulovanými náklady a reálnými zjistím např. porovnáním 521+524 a 801.300 z Vašeho příkladu.
Každopádně mi znalost tohoto pomůže v každém případě, ať budu v jakékoliv firmě. Takže moc děkuji za orientaci v problematice.
Jinak firma zatím jsme malá, nicméně matka a sestry jsou velké a je předpoklad růstu této firmy, takže myslím, že budou chtít zavést procesy jako ve velké firmě...
Příjem hotových výrobků na sklad 123/613 se účtuje na základě skladového pohybu. Následně se přenese na 810/801 - ve standardní ceně a dle položek kalk. vzorce(dále jen "PKV").
Pokud NV nebude, tak by účet 801 měl být teoreticky nulový. Jenomže ve skutečnosti nebude, takže se musí udělat doúčtování 820/801.
účty skupiny 89* jsou jen pomocné, není třeba si lámat hlavu s jejich stavem.
Trochu jiná je situace u účtu 810-HV. Pokud Vás bude zajímat zásoba hotových výrobků dle PKV, pak můžete přenášet i záznamy z dodacích listů, Tj. primární účtování 613/123 přenést např. jako 850/810. V opačném případě není zůstatek důležitý.
Rozdíly mezi kalkulovaným a reálnými náklady :
- materiál - odchylky jsou na účtu 820
- mzdy - jak píšete výše s tím, že u účtu 801.300 strana Dal.
- režie - podobně jako mzdy
Mzdy a režie lze dělat i tak, že se vezmou odchylky z účtu 820 a k nim se přičte rozdíl mezi skutečností a účtem 801 MD.
Často se jako samostatná položka kalk.vzorce vyčleňují odpisy výrobních zařízení. K nim lze připočítat i náklady na jejich opravu a údržbu.Smysl to má samozřejmě pouze tehdy, pokud se jedná o větší částky a pokud je ve firmě více různých výrobních pracovišť.
Každý investor při své investici zvažuje mj. tržby a náklady, přičemž náklady na výrobky považuje za standardní. V případě jakékoliv odchylky se proto ptá, jaké to jsou odchylky a co je jejich příčinou.
Strukturu těchto odchylek by Vám měl sdělit investor (pokud ne, dejte vědět). Pak si zkuste nakreslit na papír strukturu celé výroby a k tomu účtování na účtech 8*. Určitě Vám to bude jasnější a pravděpodobně přijdete i na mnoho zlepšení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 1. 2013 14:39
Zdravím,
nastoupila jsem po mateřské do výrobní firmy, která se teprve rozjíždí. Dříve jsem účtovala pouze obchodní firmu, bez vlastní výroby.
Zrovna tápu v účtování výroby - už jsem pochopila, že přes 501/112,521/331,551/082 atd, naskladnění HV 123/613 a vyskladnění 613/123.
Ale narazila jsem na otázku účtování mezd, které jsem kdysi dělávala 1x měsíčně podle mzdovky. Nicméně podle zápisu výroby by se do nákladů a zároveň na 331 dostávala mzda průběžně podle vyrobených kusů. Obdobně je to třeba u těch odpisů, kdy máte mít měsíčně stejný odpis, bez ohledu na výrobu.
Jak to účtujete Vy?
Děkuji moc
karmela