Fotovoltaická elektrárna

• (neregistrovaný)

17. 1. 2013 6:40

Dobrý den, podnikatel FO si na svém objektu zřídil fotovoltaiku. Jen pro spotřebu toho objektu (menší ubytování, bowling), zároveň s tím si zřídil i panely na svůj RD, kde sice fyzicky nepodniká, ale má trvalé bydliště. Zřídil si to také na IČO. Odpočítal (a připočítal) dph i z fotovoltaiky na tom RD.
    Faktury za spotřebu a jiné náklady co mu chodí - na ten RD, tak tvrdí, že jsou pro něho uznatelným výdajem. Já tvrdím, že v žádném případě. A že má dvě možnosti. Buďto to dávat, jako výdaj, ale přeúčtovat na RD (on a manželka + dospělý, postižený syn, tam bydlí) dům je ve SJM. Výdaj by tam měl podle mě dávat, max. v poměrové části - pro podnikání a bydlení na tom domě, nebo to celé dávat jako nedaňový výdaj.
    Myslím, že když je dům ve SJM a panely má na ičo, tak v konečném důsledku, by měl mít povolení manželky, že to na tu střechu může dát a taky by jí měl platit nějaký pronájem za tu střechu.
    Netuším teda, jak je to s odpisy té fotovoltaiky, pan, co mu to zřizoval tvrdí, že to normálně bude odepisovat, ale zároveň taky říkal, že není daňový poradce :-D
    Máte, prosím, někdo zkušenost? A můžete mi poradit? Vím, že je to na složitější odpověď, můžu napsat i mail, popř. tel. číslo. Mockrát děkuji a přeji pěkný den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).