Re: Dohoda o provedení práce a "Prohláče
Bohužel nelze podepsat prohlášení u dvou zaměstnavatelů současně (a je jedno, jestli jde o dohodu nebo o pracovní poměr). Takže pokud má jednoho zaměstnavatel hrubý příjem do 5000 a u druhého nad 5000 Kč, pak bych volila podpis u toho kde má do 5000 Kč. U něj tudíž bude zálohová daň (po uplatnění slevy nulová) a u druhého, kde má nad 5000 Kč, bude také zálohová daň (z 8000 to bude 1200 Kč). Po skončení roku podá přiznání a daň nebo část daně (podle výše výdělku a daní) mu bude vrácena.
Moc, moc děkuji, pochopila jsem. Jen ještě "polopaticky"
znamená, že Prohlášení mohu podepsat jen tehdy, když uplatňuji slevu. Pochopila jsem
dobře. Nemohu podepsat Prohlášení a neuplatňovat slevu, jelikož jsem podepsala
a uplatňovala slevu u jiného zaměstnavatele.
>Moc, moc děkuji, pochopila jsem. Jen ještě
>"polopaticky"
>znamená, že Prohlášení mohu podepsat jen tehdy, když
>uplatňuji slevu. Pochopila jsem
>dobře.
Ne. Klidně můžete podepsat Prohlášení a neuplatňovat slevu - viz tolik diskutovaní starobní důchodci.
Nemohu podepsat Prohlášení a neuplatňovat
>slevu, jelikož jsem podepsala
>a uplatňovala slevu u jiného zaměstnavatele.
Prostě nemůžete mít u dvou zaměstnavatelů SOUČASNĚ podepsané Prohlášení bez ohledu na to, jaké slevy uplatňujete.
Ne, to nechápete dobře. Můžete podepsat prohlášení a na něm zatrhnout, že neuplatňujete slevu. V takovém případě se bude mzda (jakkoli vysoká nebo nízká) danit zálohovou daní, ale nebude uplatněna sleva.
Ale chápete dobře, že nemůžete podepsat prohlášení u obou zároveň (postupně za sebou ano).
Pravidla:
1) Prohlášení (ať už na něm zatrhnete, že uplatňujete nebo neuplatňujete slevu) můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich současně máte více.
2) Podepsané prohlášení: mzda nebo odměna z dohody se vždy daní zálohovou daní a buď se odečte nebo neodečte sleva, podle toho, co jste na prohlášení zatrhla. Tento příjem a tato daň pak vstupuje do přiznání a je vyrovnatelná.
3) Nepodepsané prohlášení: Mzda nebo odměna nad 5000 Kč hrubého se vždy zdaní zálohovou daní (bez slevy). Tento příjem a tato daň vstupuje do přiznání.
Mzda nebo odměna do 5000 hrubého se zdaní srážkovou daní a tato je konečná. Tento příjem a tato daň nevstupuje do přiznání a není vratná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 1. 2013 21:19
Ahojki všichni, jen si chci ujasnit.
Dohoda o prov. práce u jednoho zaměstnavatele ve výši 5.000,- Kč, zaměstnanec podepíše "Prohlášení ..." a uplatňuje "slevy poplatníka", v tomto případě se odvádí zálohová daň i když je příjem do 5.000,- Kč.
Možná se zeptám úplně blbě, ale může u Dohody o prov. práce u jednoho zaměstnavatele podepsat "Prohlášení ...", ale neuplatňovat "slevu poplatníka", příjem bude mít 5.000,- Kč ale bude se odvádět zálohová daň ve výši 750,- Kč.
U dalšího zaměstnavatele má ještě další Dohodu o prov. práce (8.000,-) ,kde podepsal "Prohlášení ..." a uplatňuje slevu poplatníka.
Podává po uplynutí roku Daňové přiznání a bude mít příjem celkem :
5000x12=60.000,- zálohová daň 750x12, tj. celkem 9.000,- Kč
8000x12=96.000,- zálohová daň 0
Tj. celkem roční příjem 156.000,- Kč, vypočtená daň činí 23.400,-, odečtu slevu na dani ve výši 24.840,- Kč, vyjde mi daň 0 a v tomto případě mi vznikne přeplatek na dani ve výši 9.000,- Kč.
Kdyby nepodepsal u prvního zaměstnavatele s Dohodou o provedení práce
Prohlášení a odváděl by srážkovou daň ve výši 750,- Kč, tak už nepodává
Přiznání a tudíž mu žádný přeplatek nezvnikne.
Je prosím, můj "myšlenkový postup" správný.
Moc, děkuji za odpověď