Dohoda o provedení práce a "Prohláčení "

• (neregistrovaný)

17. 1. 2013 21:19

Ahojki všichni, jen si chci ujasnit.
    Dohoda o prov. práce u jednoho zaměstnavatele ve výši 5.000,- Kč, zaměstnanec podepíše "Prohlášení ..." a uplatňuje "slevy poplatníka", v tomto případě se odvádí zálohová daň i když je příjem do 5.000,- Kč.

Možná se zeptám úplně blbě, ale může u Dohody o prov. práce u jednoho zaměstnavatele podepsat "Prohlášení ...", ale neuplatňovat "slevu poplatníka", příjem bude mít 5.000,- Kč ale bude se odvádět zálohová daň ve výši 750,- Kč.
    U dalšího zaměstnavatele má ještě další Dohodu o prov. práce (8.000,-) ,kde podepsal "Prohlášení ..." a uplatňuje slevu poplatníka.
    Podává po uplynutí roku Daňové přiznání a bude mít příjem celkem :
    5000x12=60.000,- zálohová daň 750x12, tj. celkem 9.000,- Kč
    8000x12=96.000,- zálohová daň 0
    Tj. celkem roční příjem 156.000,- Kč, vypočtená daň činí 23.400,-, odečtu slevu na dani ve výši 24.840,- Kč, vyjde mi daň 0 a v tomto případě mi vznikne přeplatek na dani ve výši 9.000,- Kč.
    Kdyby nepodepsal u prvního zaměstnavatele s Dohodou o provedení práce
    Prohlášení a odváděl by srážkovou daň ve výši 750,- Kč, tak už nepodává
    Přiznání a tudíž mu žádný přeplatek nezvnikne.
    Je prosím, můj "myšlenkový postup" správný.
    Moc, děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2013 21:27

Kara (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedení práce a "Prohláče
      Bohužel nelze podepsat prohlášení u dvou zaměstnavatelů současně (a je jedno, jestli jde o dohodu nebo o pracovní poměr). Takže pokud má jednoho zaměstnavatel hrubý příjem do 5000 a u druhého nad 5000 Kč, pak bych volila podpis u toho kde má do 5000 Kč. U něj tudíž bude zálohová daň (po uplatnění slevy nulová) a u druhého, kde má nad 5000 Kč, bude také zálohová daň (z 8000 to bude 1200 Kč). Po skončení roku podá přiznání a daň nebo část daně (podle výše výdělku a daní) mu bude vrácena.

• 17. 1. 2013 21:35

janinenka (neregistrovaný)

Moc, moc děkuji, pochopila jsem. Jen ještě "polopaticky"
      znamená, že Prohlášení mohu podepsat jen tehdy, když uplatňuji slevu. Pochopila jsem
      dobře. Nemohu podepsat Prohlášení a neuplatňovat slevu, jelikož jsem podepsala
      a uplatňovala slevu u jiného zaměstnavatele.

• 17. 1. 2013 22:06

markov (neregistrovaný)

>Moc, moc děkuji, pochopila jsem. Jen ještě
      >"polopaticky"
      >znamená, že Prohlášení mohu podepsat jen tehdy, když
      >uplatňuji slevu. Pochopila jsem
      >dobře.
      Ne. Klidně můžete podepsat Prohlášení a neuplatňovat slevu - viz tolik diskutovaní starobní důchodci.
      Nemohu podepsat Prohlášení a neuplatňovat
      >slevu, jelikož jsem podepsala
      >a uplatňovala slevu u jiného zaměstnavatele.
      Prostě nemůžete mít u dvou zaměstnavatelů SOUČASNĚ podepsané Prohlášení bez ohledu na to, jaké slevy uplatňujete.

• 17. 1. 2013 22:10

Kara (neregistrovaný)

Ne, to nechápete dobře. Můžete podepsat prohlášení a na něm zatrhnout, že neuplatňujete slevu. V takovém případě se bude mzda (jakkoli vysoká nebo nízká) danit zálohovou daní, ale nebude uplatněna sleva.
      Ale chápete dobře, že nemůžete podepsat prohlášení u obou zároveň (postupně za sebou ano).
      Pravidla:
      1) Prohlášení (ať už na něm zatrhnete, že uplatňujete nebo neuplatňujete slevu) můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich současně máte více.
      2) Podepsané prohlášení: mzda nebo odměna z dohody se vždy daní zálohovou daní a buď se odečte nebo neodečte sleva, podle toho, co jste na prohlášení zatrhla. Tento příjem a tato daň pak vstupuje do přiznání a je vyrovnatelná.
      3) Nepodepsané prohlášení: Mzda nebo odměna nad 5000 Kč hrubého se vždy zdaní zálohovou daní (bez slevy). Tento příjem a tato daň vstupuje do přiznání.
      Mzda nebo odměna do 5000 hrubého se zdaní srážkovou daní a tato je konečná. Tento příjem a tato daň nevstupuje do přiznání a není vratná.

• 18. 1. 2013 8:29

Hanka 17 (neregistrovaný)

Dobrý den, Karo, chtěla jsem Vám moc poděkovat za podrobné vysvětlení. Sama se v tom plácám, 20 let jsem finanční účetní a teď mi dali na "hrb" mzdy. Vaše vysvětlení mi velmi pomohlo. Ještě jednou moc děkuji a přeji pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).