Re: Vyřazení auta
Moc děkuji za odpověď, ale účetně je mi to jasné. Já účtuji jinou výši účetních odpisů než jsou vypočtené daňové odpisy. Takže účetně nebudu uplatňovat za rok 2012 poloviční výši, ale měsíční odpisy za 9 měsíců, kdy došlo k vyřazení auta.A pak musím samozřejmě vyřaditz ve zbytku účetní zůstatkové ceny, protože jinak bych ten majetek nedostala z rozvahy. Můj dotaz se týkal výše daňové zůstatkové ceny, kterou budu uplatňovat pouze v daňovém přiznání.Tak moc prosím ještě jednou o odpověď.Děkuji.
A to auto jste prodali? Pokud ano, tak samozřejmě na 541 půjde účetní zůstatková cena, ale do daňového přiznání musíte i tento účet upravit tak, aby byla uplatněna jen daňová ZC, tak jako to děláte u odpisů.
>>>>Prosím, kdo poradí hloupé účetní, která nerozumí
>>>>zákonu, když jej pročítá. Firma vyřazuje auto. K
>>>>1.1.2012
>>>>byla daňová zůstatková cena 29268,- Kč. Roční daňový
>>>>odpis vypočtený 19512,- Kč. Vypočtená zůstatková cena
>>>>na
>>>>konci roku 2012 je tedy 9756,-Kč. Protože lze ale v
>>>>roce. kdy se majetek vyřazuje uplatnit pouze
>>>>poloviční
>>>>daňový odpis tj. 9756,- Kč, nebude zůstatková cena v
>>>>okamžiku vyřazení (30.9.2012) činit 9756,- Kč ale
>>>>19512,- Kč. Ptám se tedy, zda mohu uplatnit v daňovém
>>>>přiznání jako zůstatkovou cenu částku 19512,- Kč nebo
>>>>pouze
>>>>tu vypočtenou tj. 9756,- Kč. Odvolávám se na § 29
>>>>odst. 2 zákona o daních z příjmů.
>>>1.1.2012 - ZC 29 268,- Kč
>>My si stále nerozumíme. Technicky je mi to jasné. Já jsem se ptala na následující. Z vypočetného daňového odpisu smím v roce vyřazení (prodej) jenom polovinu. To znamená, že daňová zůstatková cena bude vyšší, než kdybych uplatnila celou vypočtenou výši pro tento rok. Ale ZDP říká, že zůstatková cena je vstupní cena po odečtení všech vypočtených odpisů bez ohledu, zda je poplatník uplatnil plně nebo z části.Můj dotaz tedy cílí na výši, kterou si smím z titulu zůstatkové ceny uplatnit. Zda tu, která zůstane po odečtení celého ročního odpisu i když smím uplatnit jenom polovinu, nebo zůstatkovou cenu po odečtení té poloviční výše odpisů. Nezlobte se že prudím, ale zákony jsou tak špatně napsané, že člověk se v tom nevyzná. Děkuji
Tak jinak - účetně je Vám to jasné, kus bude v odpisech na 551, zbytek do pořizovací ceny bude na 541. Daňově je to ale stejné, jen se o tom neúčtuje, polovina ročního odpisu zůstane v kolonce Odpisy v DP a zbytek neuplatněných odpisů za celou dobu odepisování (tedy daňová zůstatková cena) ovlivní také DP, musí se upravit částka z 541. Prostě do přiznání můžete celkem také uplatnit jen to, co jste dosud neuplatnila.
Až z té poslední věty Vaší odpovědi je mi to jasné. Můžu tedy uplatnit celý zbytek daňové zůstatkové ceny jako daňově účinný náklad. V daňovém přiznání se to promítne pouze jako rozdíl, mezi zaúčtovanou ZC v účetnictví a daňovou ZC. Děkuji za trpělivost a přeji Vám dobrou chuť k obědu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 1. 2013 9:10
Prosím, kdo poradí hloupé účetní, která nerozumí zákonu, když jej pročítá. Firma vyřazuje auto. K 1.1.2012 byla daňová zůstatková cena 29268,- Kč. Roční daňový odpis vypočtený 19512,- Kč. Vypočtená zůstatková cena na konci roku 2012 je tedy 9756,-Kč. Protože lze ale v roce. kdy se majetek vyřazuje uplatnit pouze poloviční daňový odpis tj. 9756,- Kč, nebude zůstatková cena v okamžiku vyřazení (30.9.2012) činit 9756,- Kč ale 19512,- Kč. Ptám se tedy, zda mohu uplatnit v daňovém přiznání jako zůstatkovou cenu částku 19512,- Kč nebo pouze tu vypočtenou tj. 9756,- Kč. Odvolávám se na § 29 odst. 2 zákona o daních z příjmů.