Podnikání pronájem nemovistosti

• (neregistrovaný)

18. 1. 2013 11:47

Podnikatel (OSVČ) pořídil nemovitost (je vložena ve firmě a odepisuje ji), nyní chce část pronajmout společnosti s.r.o. vč. DPH. Na živnostenské úřadě bylo sdělno, že není nutný živnostenský list, že by byl nutný pouze v případě, že by poskytoval ještě další služby. Stačí prý, že je přiděleno IČ a DIČ.
    V zákoně jsem našel, že tato činnost je živností pouze pokud se poskytují jiné, než základní služby. Na netu jsem našel, že službami se rozumí např. ostraha, nikoliv však voda, teplo, elektřina s tím, že vše se může zdaňovat 30%ním paušálem a též že toto nevstuopuje do základu daně z podnikání, ale do samostatného základu daně
    Jak tedy postupovat ale z hlediska DPH a vystavení dokladů Předpokládám, že by se nebytový prostor pronajímal vč. DPH. Na živnostenském úřadě si byla paní jistá, čímž mě rozhodila. Vycházel jsem z předpokladu, že pronájem majetku zahrnutého v obchodním majetku musí být zdaňovám z podnikání, neboť i odpisy vstupují do podnikání. Nebo by bylo možné majetek neodepisovat a danit paušálem? To mi přijde nesmysl.
    Nemáte někdo podobný případ.
    Děkuji. Lada

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).