Re: DPH při přechodu z neplátce na plátc
§79 (1) Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku.
Dobrý den, jj, to víme, to nám říkali i na FÚ, ale jde mi o to konkrétní zaúčtování. Do prosince účtujeme jako neplátci a od prosince jako plátci a potom si zpětně uplatňuji dle inventarizace, ale jak zaúčtovat ty doklady do 1.do 5. prosince, nevím :o(
No uplatnit tato plnění musíte v prvním přiznání.
Určitě tyto plnění přijdou na řádek 45.
No a pak si myslím, že tato plnění by se měla dodanit (zvýšit daňový základ). To je můj odhad, protože před registrací k DPH šla tato plnění celá do výdajů. Opravte mě někdo, pokud to není pravda.
Drobné nákupy (které neevidujete skladem) si už neodečtete z DPH. Odečtete pouze skladové zásoby a majetek (pečlivě udělejte inventuru a zkontrolujte nabývací doklady). Pozor taky na služby.
DPH odečítáte až z nákupů s DUZP 5.12. a dále.
A tu daň, kterou si budete nárokovat z inventury opravdu musíte zahrnout do daňových výnosů (daň z příjmu).
Najdete to vy pokynu D (vysvětlivky k jednotlivým §, číslo z hlavy nevím).
Moc díky za odpověď a ještě pro jistotu: vím, že to musím evidovat a to můžu i když to účtuji přímo na 501? Nebo to musí být přímo na skladě 112? ...nevím, jestli rozumíte dorazu, např.:
koupili jsme notebook za 10000,-
zaúčtovali jsme přímo do spotřeby na 501 jako drobný majetek, ale vzhledem k tomu, že je dlouhodobý, tak si ho evidujeme
V tomto případě také můžu uplatnit zpětně DPH?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 1. 2013 18:44
Dobrý den, 5.12. jsme zažádali dobrovolně o registraci na plátce DPH a hned nám FÚ dal potvrzení o registraci, kde stojí, že plátce je od 5.12.
Jak mám účtovat nějaké drobné nákupy z pokladny, které byly 1.12.-4.12.? Už jako plátce nebo jako neplátce?