Re: pracovní cesta a pracovní doba
Tak to je druhý extrem, ale co se týká toho řízení automobilu, to mi opravdu přijde diskriminační. A nevím, jak by se zaměstnavatel tvářil, kdyby zaměstnanec řekl, že tedy požaduje řidiče, nebo nařídit jiný dopravní prostředek. Vám to přijde úplně v pořádku , nebo jaký na to máte názor? Jasně, že jen názor, vím, že zákon hovoří jasně. díky
Řízení tzv. referentských vozidel se řešilo před několika lety, a to na základě článku publikovaného v Hn - autor tehdy napsal, že pokud zaměstnanec řídí takové vozido, musí TO mít v pracovní smlouvě. Na základě toho se rozvinula debata, mnoho lidí se veřejně vyjadřovalo a závěr je asi takový, že pokud není řízení vozidla sjednáno jako další druh práce (např. vedle ředitele firmy), jedná se o pracovní podmínku, nikoliv druh práce (řízení pak nemohu nařídit). Jako zaměstnavatel mohu stanovit požadavek spočívající v řízení vozidla a pokud zaměstnanec nevyhoví, je naplněn výpovědní důvod podle § 52 f) ZP. Problém je i v odměňování - musím rozlišit, kdy řídí firmu a kdy motorové vozidlo (=nemůže být stále odměňován jako ředitel, byla by narušena zákonná zásada rovného zachízení v oblasti odměňování). Já jsem se tomu tehdy dost věnovala a zjistila jsem, že jedno ministerstvo skutečně takto postupuje.
Děkuji za objasnění, takže v podstatě zaměstnanec nemá moc na výběr - zaměstnavatel si řízení vozidla stanoví jako podmínku, nedá to jako další druh práce a zaměstnanec tedy musí řídit zadarmo. V podstatě by to snad šlo řešit pouze třeba vyšším osobním příplatkem oproti jiným zaměstnancům, kteří tuto pracovní podmínku nemají. Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2013 10:04
Dobrý den, zaměstnanec má 8 hod prac.dobu. Jede na školení na dva dny. První den vyjede po pracovní době a pak se dva dny školí. Počítá se cesta autem odpoledne jako odpracovaná doba?