Kontrola ZP - penále z roku 2001

• (neregistrovaný)

21. 1. 2013 15:42

Dobrý den,
    minulý týden nám přišel dopis ze Zdr.pojišťovny Škoda, že chtějí udělat kontrolu pojistného za zaměstnance, abychom si dohodli termín. Volala jsem tedy paní na ZPŠ, nejprve chtěla kontrolovat období od roku 1997, kdy jsme měli prvního zaměstnance se ZPŠ, když jsem řekla, že tak staré doklady máme už v archivu, tak jsme se nakonec dohodli, že ji budou stačit doklady za posledních 5 let (tj. od roku 2008), takže kontrolované období bude 5 let. Tyto doklady jsem jí odnesla. Dnes paní volala, že má kontrolu hotovou a že jí tam vyjela jedna neuhrazená platba z roku 2001 (1606,- Kč) a že nám z této platby vyměřila penále až dosud, s tím že penále starší 5ti let je promlčené, ale penále z této neuhrazené částky za posledních 5 let budeme muset uhradit, jedná se o 1076,- Kč.
    Já jsem nyní zjistila, že jsme za mzdové období 8/2001 omylem poslali na ZPŠ přehled, který patřil jiné pojišťovně, takže to snad s paní zdárně vyřídím, ale zajímalo by mě, jestli je možné, aby bylo vyměřeno z takto starého nedoplatku penále.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2013 17:20

Kara (neregistrovaný)

Re: Kontrola ZP - penále z roku 2001
      Myslím, že kontrolorka nemá pravdu. Od loňska je promlčecí lhůta 10ti letá (domnívám se, že to změnili, pokud nechali 5 let, tak mě opravte), což znamená, právo předepsat dlužné pojistné a z něho plynoucí penále je po 10ti letech promlčené. Takže jestliže Vás dříve nekontrolovali a ozvali se až teď, tak od roku 2001 uplynulo víc než 10 let a tudíž žádné penále z této dlužné částky vůbec nemohou předepsat.

• 21. 1. 2013 17:54

Líba P. (neregistrovaný)

Ne dříve nás nekontaktovali, je to 1.kontrola ze ZPŠ, právě mě udivuje, že penále z této částky, které je starší než 5 let (tedy za roky od 2001 do 2007) je promlčené a hned na to mi z té samé částky vypočítala penále za roky 2008-2013 a to prý musíme uhradit.
      Děkuji moc za odpověď a ješte jestli bych mohla poprosit o odkaz na nějaký paragraf zákona, kterým bych mohla při převzetí zprávy z kontroly argumentovat.

• 21. 1. 2013 18:04

. (neregistrovaný)

Dnes paní
      >>>volala, že má kontrolu hotovou a že jí tam vyjela
      >>>jedna
      >>>neuhrazená platba z roku 2001 (1606,- Kč) a že nám z
      >>>této platby vyměřila penále až dosud, s tím že penále
      >>>starší 5ti let je promlčené, ale penále z této
      >>>neuhrazené částky za posledních 5 let budeme muset
      >>>uhradit,
      >>>jedná se o 1076,- Kč.
      >>>Já jsem nyní zjistila, že jsme za mzdové období
      >>>8/2001
      >>>omylem poslali na ZPŠ přehled, který patřil jiné
      >>>pojišťovně, takže to snad s paní zdárně vyřídím, ale
      >>>zajímalo by mě, jestli je možné, aby bylo vyměřeno z
      >>>takto
      >>>starého nedoplatku penále.
      >>
      >>Myslím, že kontrolorka nemá pravdu. Od loňska je
      >>promlčecí lhůta 10ti letá (domnívám se, že to
      >>změnili,
      >>pokud nechali 5 let, tak mě opravte), což znamená,
      >>právo
      >>předepsat dlužné pojistné a z něho plynoucí penále je
      >>po 10ti letech promlčené. Takže jestliže Vás dříve
      >>nekontrolovali a ozvali se až teď, tak od roku 2001
      >>uplynulo víc než 10 let a tudíž žádné penále z této
      >>dlužné
      >>částky vůbec nemohou předepsat.
      >Ne dříve nás nekontaktovali, je to 1.kontrola ze ZPŠ,
      >právě mě udivuje, že penále z této částky, které je
      >starší než 5 let (tedy za roky od 2001 do 2007) je
      >promlčené a hned na to mi z té samé částky vypočítala
      >penále za roky 2008-2013 a to prý musíme uhradit.
      >Děkuji moc za odpověď a ješte jestli bych mohla
      >poprosit o odkaz na nějaký paragraf zákona, kterým bych
      >mohla při převzetí zprávy z kontroly argumentovat.

http://firmy.finance.cz/zpravy/finance/337312-rok-2012-desetilete-promlceci-lhuty/

ze článku ... Když při kontrole uplatňují zdravotní pojišťovny nebo OSSZ staré pohledávky, tak je nutné namítnout promlčení. Promlčení musí namítnout plátce

• 21. 1. 2013 18:10

Kara (neregistrovaný)

Zákon 592/1992, § 16, § 18 a §19. A ano, musíte namítnout promlčení s odkazem na tyto §.

• 21. 1. 2013 21:02

Líba (neregistrovaný)

Děkuji za všechny reakce, článek i příslušné paragrafy zákona jsem si přečetla, ale stejně jsem z toho nepochopila, jestli můžou z promlčeného pojistného vyměřit penále, které běží až do dnešního dne a za těch posledních 5 let, jak mi tvrdí paní na pojišťovně, to není promlčené. I když je pravda, že mi sama hned nabídla, abych si dala písemnou žádost o prominutí penále, a že vzhledem k tomu že naše platební kázeň byla jinak naprosto vpořádku, že nám bude určitě vyhověno.

• 21. 1. 2013 22:42

. (neregistrovaný)

Nemuseli byste ale předem dlužné pojistné zaplatit?
      http://finexpert.e15.cz/kdy-je-promlcen-dluh-na-pojistnem
      .. ze článku .. Základní podmínkou, aby se uvedené instituce mohli žádostí o prominutí penále zabývat, je, že musí být pojistné uhrazeno v plné výši. ....

• 21. 1. 2013 23:19

Líba (neregistrovaný)

Mluvila jsem s paní z pojišťovny dnes zatím jen telefonicky, ale říkala pouze o doplacení dlužného penále za posledních 5 let, starší je prý promlčené. Jsem z toho jelen :-(

• 22. 1. 2013 0:31

VeronikaKA (neregistrovaný)

mě se to nezdá tak strašné - ve výše uvedeném článku se jasně píše, že pokud dlužník písemně namítne jeho promlčení, není již povinen dlužné pojistné uhradit. Pokud byste podala žádost o prominutí penále, tak by to pro Vás - podle mého - znamenalo, že s penálem souhlasíte (proto se musí dlužné pojistné nejprve uhradit), ale ve Vašem případě je to již promlčené, takže písemně namítnete promlčení a dluh nebudete samozřejmě hradit... paní z pojišťovny bych se zeptala, podle kterého § Vám chce doměřit penále za posledních 5 let, když dluh vznikl v roce 2001 a promlčeno bylo v roce 2011 - neudělali kontrolu, jejich problém... já osobně bych žádost o prominutí z výše uvedeného důvodu nepsala

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).