Re: Paušální výdaje a daň.zvýhodnění na
Dobrý den,
ano nejlíp uděláte, když si daňové zvýhodnění na dítě uplatní manželka.
Pokud pouze podnikáte, tak si daň. zvýhodnění uplatnit nemůžete, malinko jiná situace by byla, kdybyste měl ještě příjmy ze zaměstnání, ale pokud je manželka na HPP, tak je nejjednodušší, aby si uplatnila ona.
Děkuji za odpověď.
Teď jste mě navedl(a) na mou další možnost, protože podnikání mám jako vedlejší činnost. Jinak jsem zaměstnán na poloviční pracovní úvazek a mám tudíž příjmy ze zaměstnání. Pokud tedy se nepletu, tak bych měl mít základ daně ze zaměstnání vyšší než z podnikání a potom bych si mohl nechat daňové zvýhodnění dětí na sebe a tím bych obě výhody uplatnil.
>>Dobrý den,
>>ano nejlíp uděláte, když si daňové zvýhodnění na dítě
>>uplatní manželka.
>>Pokud pouze podnikáte, tak si daň. zvýhodnění
>>uplatnit
>>nemůžete, malinko jiná situace by byla, kdybyste měl
>>ještě příjmy ze zaměstnání, ale pokud je manželka na
>>HPP, tak je nejjednodušší, aby si uplatnila ona.
>Podle mě si můžete zvýhodnění na děti uplatnit i kdyby dotazující jen podnikal, nevím o žádném omezení. Budu ráda, když nám uvedete z čeho čerpáte.
>Teď jste mě navedl(a) na mou další možnost, protože
>podnikání mám jako vedlejší činnost. Jinak jsem
>zaměstnán na poloviční pracovní úvazek a mám tudíž příjmy ze
>zaměstnání. Pokud tedy se nepletu, tak bych měl mít
>základ daně ze zaměstnání vyšší než z podnikání a potom
>bych si mohl nechat daňové zvýhodnění dětí na sebe a
>tím bych obě výhody uplatnil.
Za rok 2012 si můžete uplatnit zvýhodnění na děti i když používáte paušál. Tento zákaz platí až v přiznání za rok 2013.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 1. 2013 15:39
Dobrý den,
jsem živnostník a uplatňuji paušální výdaje ve výši 60%. Současně jsem v minulých letech uplatňoval daňové zvýhodnění na děti. Zjišťuji, že od tohoto roku oboje nelze uplatnit najednou.
Ptám se tedy, zda mohu daňové zvýhodnění od letošního roku nechat uplatňovat manželkou a tím pádem mohu dále uplatňovat paušální výdaje v mém podnikání. Manželka je normálně klasicky zaměstnaná na HPP.
Děkuji předem za odpověď.