Re: Účtování dobírky
nevím, ale já na 512 dávám cesťáky :-)
poštovné zaplacené poště bych dala 518/211 podle podacího lístku
dobírku jako pohledávku 315/648
a při platbě 221/315
nebo rovnou v bance 221/648 - ale pokud jste plátce DPH tak byste z té přijaté platby měla přiznat DPH, takže bych to viděla na účtování 315/648+343
mě v programu nejde při účtování banky účtovat o dph
Souhlasím, vyúčtované poštovné musíte zdanit DPH, protože osvobozeno to má jen držitel poštovní licence a to je Česká pošta. Jste povinni vystavot daňový doklad (pokud jste tedy plátci DPH) a ten zaúčtovat 315/602,343. Úhradu pak 221/315. Žádný auditor by Vám nedovolil účtovat přímo z banky (kromě bankovních poplatků a úroků) na účty třídy 5 a 6. A účet 512 jsou opravdu cestovní náhrady.
Děkuji moc za objasnění, s tím DPH by mě to vybec nenapadlo, je vidět,že máte zkušenosti.
To pro mě tedy znamená, že do 14 dnů od přijetí platby na účet vystavím pohledávku s rozpisem DPH(DUZP bude den přijatí platby na účet) , toto DPH v přiznání odvedu a měla bych ten samý doklad poslat tomu, kdo mi dobírku uhradil, aby si částku DPH mohl zase nárokovat? Není mi ale jasné, jestli může být, když mi program vystaví doklad s názvem Pohledávka, nebo to musím mít mezi fakturami vydanými.
Děkuji.
Je to ještě složitější, záleží, s kým obchodujete. Pokud je to občan, bez živnosti, bude to tak, jakjste napsal, zdanitelné plnění je až dnem, kdy dostanete peníze, vystavujete daňový doklad a měl byste mu jej poslat. Pokud obchodujete s podnikateli nebo firmami, je zdanitelné plnění již den předání veřejnému dopravci a můžete daňový doklad vložit i do balíku, nebo jej vystavit do 15 dní. Je na Vás, zda tyto doklady zařadíte mezi pohledávky nebo vydané faktury, v daních by se to mělo chovat stejně.
A děkuji za hezká slova, vidíte a jsem bez práce a protože mám 4 roky do důchodu, tak se mi jiná nedaří najít. www.vaclavahavlatova.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 1. 2013 10:31
Dobrý den,
zaslala jsem odběrateli poštou psaní na dobírku (částka se rovná výši mnou uhrazeného poštovného). Tato částku po úhradě odběratelem mi přijde na bankovní účet.
Účtuji správně
poštovné 512/ pokladna 211 a pak
banka 221/poštovné 512
nebo raději jako pohledávky
315/211 a pak 221/315 ?
Děkuji.