Odstupné

• (neregistrovaný)

27. 1. 2013 17:29

Dobrý den.
    od 1.12.2012 do 31.1.2013 mi běží výpověď § 52,pro nadbytečnost,kterou jsem podepsala s tříměsíčním odstupným.
    Prosím jak mi bude vyplaceno odstupné,pokud přinesu neschopenku do 31.1.2013 a nebo až v ochranné 7 denní lhůtě do 7.2.2013?
    A bude mi vyplácena nemocenská ve stejné výši v obou případech?
    Děkuji moc za Váš čas.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2013 22:00

markov (neregistrovaný)

Re: Odstupné
      Pokud bude pracovní neschopnost trvat i po 31.1. a neprohlásíte, že na prodloužení PP netrváte (§ 53 odst. 2 ZP), pak pracovní poměr neskončí, budete pobírat náhradu mzdy v prvních 21 dnech nemoci a následně od OSSZ nemocenské. Pracovní poměr skončí až po uplynutí zbytku výpovědní doby, která doběhne po skončení nemoci. Teprve potom Vám bude vyplaceno odstupné.
      Pokud PP skončí 31.1. a nemoc vznikne v ochranné lhůtě, nebudete mít nárok na náhradu mzdy v prvních 21 dnech nemoci - ta se platí jen za předpokladu, že PP trvá, budete tedy 21 dnů "marodit zadarmo" a od 22. dne nemoci dostanete od OSSZ nemocenské. Odstupné vám bude vyplaceno ve výplatě mzdy za leden.
      Třetí možností je, že přinesete neschopenku třeba zítra, 28.1., prohlásíte, že na prodloužení PP netrváte, v tom případě PP skončí 31.1., náhrada mzdy bude vyplácena jen za odpadlé směny /kromě prvních tří/ po dobu trvání PP, následně od 1.2. budete "marodit zadarmo" a od 22. dne nemoci budete dostávat nemocenské od OSSZ. Odstupné bude vyplaceno ve mzdě za leden.
      Můj osobní názor a zkušenost - nemocí vzniklou do 31.1. už nic nevyřešíte - dostala byste zaplacený jeden den.
      Nechala bych skončit PP 31.1., přihlásila se 1.2. na Úřad práce a přinesla neschopenku (budete-li samozřejmě nemocná, protože neschopenka se vystavuje je-li k tomu důvod ...) s datem třeba 4.2. Tak se dostanete do situace, že budete dostávat podporu místo náhrady mzdy v prvních 21 dnech nemoci od zaměstnavatele. Od 22. dne nemoci se Vám podpora zastaví, budete dostávat od OSSZ nemocenské a po skončení nemoci se Vám podpora obnoví.

• 27. 1. 2013 22:16

div (neregistrovaný)

Prosím, můžete mě odkázat na příslušný §, který stanoví, že v době nemoci na ÚP se vyplácí podpora ? Děkuji

• 27. 1. 2013 22:57

markov (neregistrovaný)

Podle § 44 odst. 1 písm. b) ZZ se podpora NEPOSKYTUJE po dobu poskytování dávek NEMOCENSKÉHO POJIŠTĚNÍ. Nemocenské od 22. kalendářního dne nemoci je dávkou nemocenského pojištění, proto se od 22. dne nemoci podpora zastaví.
      Případná NÁHRADA za prvních 21 dnů nemoci se sice váže na podmínku nároku na nemocenské, ale NENÍ DÁVKOU NEMOCENSKÉHO POJIŠTĚNÍ. Z toho důvodu ÚP vyplácí podporu v prvích 21 dnech nemoci.
      Je to osobní zkušenost z loňského října. Též jsem byla překvapená, v tomto případě mile. Vše mám doloženo Rozhodnutím ÚP s odůvodněním, paragraf jsem ocitovala.

• 27. 1. 2013 23:03

div (neregistrovaný)

Děkuji, já totiž mám pouze několik vyjádření právníků, že v ochranné době, jestliže člověk onemocní, je již evidován na ÚP, tak v prvních 21 dnech nemoci podpora nenáleží, protože tato nikdy nenáleží v době nemoci. Takže tohle mě docela dost překvapilo. Naštěstí s tím zkušenost ještě žádnou nemám.

• 27. 1. 2013 23:06

markov (neregistrovaný)

Napadá mě, jestli tato "specialita" nemůže souviset s tím, že registrace na ÚP a nemoc vznikla v týž den - dopoledne registrace, večer úraz s následnou PN.

• 27. 1. 2013 23:13

div (neregistrovaný)

Nějak mi to už dnes nemyslí, ještě se zeptám na váš názor - co v případě, že bylo vyplaceno odstupné ? To by opravdu těch prvních 21 dní podpora nemohla náležet ? Nebo se pletu ?

• 27. 1. 2013 23:17

markov (neregistrovaný)

V tom případě bych se přikláněla ke stejnému názoru - protože nemoc by vznikla v době, kdy by nenáležela podpora, tedy by ani nebylo co vyplácet. Takže 21 dnů zadarmo. Ale to je jen můj subjektivní názor.

• 27. 1. 2013 23:53

markov (neregistrovaný)

Re: Odstupné - doplnění a oprava
      Po diskusi s paní "div" opravuji a doplňuji svůj původní příspěvek.
      Neuvědomila jsem si, že vyplacením odstupného se dostanete do situace, kdy Vám nárok na podporu bude odsunut na pozdější dobu.
      Protože se mi Vaše neschopenka jeví jako účelová (nic proti tomu, je to každého osobní věc), doporučuji si ujasnit, co je pro Vás v této situaci důležitější - zda vyplacení odstupného nebo prodloužení doby, po kterou budete bez práce, o dobu nemoci.
      Pokud chcete obojí naráz - odstupné i nemocenské, je tedy řešením skončit PP 31.1., nehlásit se na ÚP, ale přinést zaměstnavateli neschopenku v ochranné lhůtě, být sice prvních 21 dnů bez peněz (náhrada mzdy se vyplácí jen trvá-li pracovní poměr), ale od 22. dne nemoci dostávat od OSSZ nemocenské a na ÚP se přihlásit až po skončení nemoci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).