Re: přechod z nákladů na paušál
Chtěla bych paušál už ted v roce 2012, ale nchápu proč musím dodanovat rok 2011, já u paušálu neuplatnuju jen to co je zaplacené, ale vše co vyfakturuju bez ohledu na úhradu?
Pročítala jsem tu příspěvky a to bych musela udělat opravu DP za 2011 a i SP a ZP a to bych musela doplatit dan a i odvody na ZP a SP včetně úroků?
Nerozumím tomu proč tp tak je.
Mluvíme o uplatnění nákladů procentem?
Toto procento obsahuje náklady pouze ke konkrétnímu roku. Takže pokud jste v roce 2011 měla nějaké pohledávky a závazky, musíte podat dodatečné přiznání, dodanit pohledávky a uplatnit si závazky, pak může te použít %. Platby, které vám z roku 2011 přišly v roce 2012 již v roce 2012 nezdaňujete, tak stejně je to se závazky.
Tz. že v roce 2012 u nákladů % budu dělat přiznání za vše co jsem vyfakturovala a ne za to co je uhrazené?
V roce 2011 mám neuhrazené jen pohlednáky, tak to je moc riskantní dělat dodatečné a doplatit dan a doplatit hlavně ZP a SP.
Stejně pořád nechápu proč to tak je.
Ne. V roce 2012 budete danit jen zaplacené.
Musíte ale dodanit ten loňský rok, protože si na příjmy, které vznikly v roce 2011 nemůžete uplatnit náklad ( to procento). Na tyto příjmy z roku 2011 jste již náklady měla v roce 2011.
Myslím si, že je to logické.
Možná že vám to rozepisuji špatně a nechápete....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 1. 2013 14:28
Dobrý den, jsem osvč, chtěla bych letos přejít z nákladů na paušál, co vše pro to musím udělat? zdaní vše co je zaplacené v roce 2012 , nemusím to někam hlásit? pokud letos přejdu, můžu příští rok zase dělat náklady nebo musím zůstat u paušálu?
Předem děkuji za radu