Re: Minimální mzda
Jedná se mi o leden. Paní nastoupila 7.1. a dnes končí. Pracujeme v úkolové mzdě, ale oměnu za práci má nízkou, tak abych ji neošidila. Pracuje na dvě směny.
>>>>Jaká je prosím minimální mzda za 127,5 odprac. hod.
>>>>při úvazku 37,5 hod./týdně u dělnice -jednoduchá
>>>>ruční
>>>>práce. Jsem v tom zamotaná. Děkuji za každou radu.
>>>Děláte na zkrácený úvazek a nebo na třísměnný provoz?
>>
>>Jedná se mi o leden. Paní nastoupila 7.1. a dnes
>>končí. Pracujeme v úkolové mzdě, ale oměnu za práci
>>má
>>nízkou, tak abych ji neošidila. Pracuje na dvě směny.
>
>já bych to počítala takto ¨: leden 23 prac. dní *7,5
>hod. = 172,5 hod.
>8000/172,5*127,5= 5 914,- Kč
Zdůrazňuji:
>>Jedná se mi o leden. Paní nastoupila 7.1. a dnes
>>končí.
Nerozumím tomuto:
Minimální mzda a délka pracovní doby
Výše minimální mzdy uvedená v nařízení vlády se vztahuje ke stanovené týdenní pracovní době 40 hodin. Podle § 79 zákoníku práce však mohou mít zaměstnanci stanovenou i jinou týdenní pracovní dobu. Stanovená týdenní pracovní doba zaměstnanců pracujících v podzemí a zaměstnanců pracující v nepřetržitém nebo třísměnném pracovním režimu činí 37,5 hodiny týdně. Stanovená týdenní pracovní doba zaměstnanců s dvousměnným pracovním režimem činí 38,75 hodiny týdně. Zkrácení stanovené týdenní pracovní doby bez snížení mzdy může obsahovat jen kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis. Ve všech těchto případech se minimální mzda za hodinu zvýší úměrně ke zkrácené stanovené pracovní době. Tím je zajištěn při různé délce stanovené týdenní pracovní doby nárok zaměstnance (při odpracování stanovené doby) na stejnou výši minimální mzdy za týden, resp. měsíc. Konkrétní sazby na hodinu podle stanovené týdenní pracovní doby odvodí zaměstnavatelé ze základní sazby podle vzorce:
MMx = MMz krát k
k = 40 / x
MM = minimální mzda pro stanovenou týdenní pracovní dobu
z = 40 hodin
x = jiná stanovená týdenní pracovní doba, například 37,5 hodin
Výpočet:
MM37,5 = 48,10 krát k
k = 40 / 37,5 = 1,0667
MM37,5 = 48,10 krát 1,0667 = 51,30827 zaokrouhleno na 51,30 Kč
No já si myslím že to máte špatně spočítané, když by měla kratší prac. dobu, jestli mají stanovenou normálně všich 40 hod. a ona 37,5, tak je to 93,75% úvazku tedy 7500 Kč měsíčně. 7500/172,5=43,50 a pak 127,5*43,5=5546 Kč.
Zaměstnanci odměňovanému měsíční mzdou, který má sjednánu kratší pracovní dobu (§ 80 zákoníku práce) nebo který neodpracoval v kalendářním měsíci příslušnou pracovní dobu odpovídající stanovené týdenní pracovní době, se minimální mzda snižuje úměrně odpracované době.
Například zaměstnanci organizace se 40 hodinovou stanovenou týdenní pracovní dobou, jehož týdenní pracovní doba je sjednána pouze na 20 hodin týdně, nenáleží minimální mzda ve výši 8 000 Kč, ale pouze ve výši 4 000 Kč za měsíc.
A jestli je hodinovou, tak bych počítala 93,75% z 48,10 což je 45,10 Kč. Jestli ale dělají na dvousměnný provoz, tak by měli týdenní prac. dobu sjednanou ze zákona na 38,75 hod. za týden a pak by se počítalo z 96,77% úvazku a pak by to bylo na hodinu 49,70*96,77%=48,10 Kč na hodinu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 1. 2013 13:01
Jaká je prosím minimální mzda za 127,5 odprac. hod. při úvazku 37,5 hod./týdně u dělnice -jednoduchá ruční práce. Jsem v tom zamotaná. Děkuji za každou radu.