Re: Zrušení životní pojistky
Dodaňují se částky, které v minulosti snížily daňový základ - všechny, nejen za posl. 3 roky.
Do DP do části příjem dle. par. 10 uvedete 30.300,- Kč, které se zdaní 15%.
Zrušení smlouvy znamená vždy finanční ztrátu, ale jak v závěru píšete, záleží i na mnoha dalších okolnostech
Odstupné nebudete danit Vy, ale pojištovna srážkovou daní. Odstupné obsahuje částečně vaše vklady(ty se nedaní) a pak zhodnocení, které zdanění podléhá.
Jste si jistý, že odstupné bude tolik ? Pokud jste na pojistném zaplatil 5 x 10 tis. Kč, tak bude určitě o dost nižší. Doporučuji si to u pojištovny předem ověřit (pokud se tak již stalo, na tento odstavec, prosím, zapomeňte).
Co je to výhodnější pojistka?
Budete víc pojištěný? Jen do okamžiku, než budete chtít po pojišťovně plnění. Pak se zjistí, že jste byl určitě nemocný před uzavřením pojistky a nemáte na plnění nárok.
Nebo vyšší zisky? Na to ale nejsou životní pojistky. Jediný, kdo na tom vydělá bude ten, s kým pojistku uzavřete.
Asi bych začala tím, proč a kvůli čemu pojistku chcete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 1. 2013 17:47
Dobrý den,
prosím o radu. Platím si životní pojistku, splnil jsem podmínku placení 60 měsíců. Chtěl bych pojistku vypovědět, ale není mi 60 let. V minulosti (poslední 3 roky) jsem si uplatnil v DAP částky zaplaceného pojistného celkem ve výši 30.300,-- Kč. Nyní by mi mělo být vyplacené odstupné ve výši asi 50.000,-. Poradíte mi prosím, jakým způsobem, a co všechno musím uvádět do daňového přiznání? Vím, že se mne to týká až v přiznání za rok 2013, ale ještě o tom zrušení přemýšlím, a zvažuji všechny aspekty.
Mnohokrát děkuji za odpvoěď.