Re: Podpis prohlášení - důchodce
Kolik má hrubého? Do 5000 Kč? Pokud ano, tak to opravdu nemá smysl (pokud tedy neuplatňuje třeba zvýhodnění na dítě). Jestli ale má nad 5000 Kč, tak bych mu prohlášení podepsat dala, protože z toho by byla v každém případě zálohová daň, tzn. daňový základ by se zaokrouhloval na stovku nahoru a pak by se mohlo udělat RZD, kde by se těch pár korun vyrovnalo. Např. pokud by byl daňový základ měsíčně 12010 Kč, tak zaokrouhlený daňový základ by byl 12100 Kč a z toho by bylo 15% zálohové daně. Ale v RZD by se pak počítalo s daňovým základem 12x 12010 Kč zaokrouhleným na stovku dolů, takže daň by byla nižší než vybraná roční daňová záloha.
Nojo, máte pravdu, vždyť tam je zálohová daň vždycky.
Máme od roku 2012 nového člena DR, takže ještě nevím, zda bude chtít udělat zúčtování daně. Má příjem měsíčně do 2500,- Kč. Zatím mi vždy členové DR - důchodci podepisovali prohlášení, ale vím, že dříve platilo, že aniž by jej podepsali, tak se odváděla zálohová daň i do příjmu do 5000,- Kč. Platí to prosím stále? Nemohu to nikde v zákoně najít. Nevíte kde je to uvedeno?
A je tedy nutno, aby podepisoval prohlášení, když bude mít příjem do 2500,- kč/měs.?
Paní EvoLi, k tomu bodu 2.) = Tady je případ, kde to není uvedeno. A to v §6 odst.4 věta první - zde není uvedeno písm.b) a c)
= chápu to správně, že když odst.4 nemá vyjmenované příjmy dle §6 odst.1c), tak to znamená, že se to nevztahuje na členy dozorčí rady? Takže pro člena DR neplatí, že když nepodepíše prohlášení, tak se mu sráží přesto zálohová daň, ale měla bych v tom případě srazit srážkovou daň? Nebo jsem to pochopila nesprávně???
>>Paní EvoLi, k tomu bodu 2.) = Tady je případ, kde to
>>není uvedeno. A to v §6 odst.4 věta první - zde není
>>uvedeno písm.b) a c)
>>= chápu to správně, že když odst.4 nemá vyjmenované
>>příjmy dle §6 odst.1c), tak to znamená, že se to
>>nevztahuje na členy dozorčí rady? Takže pro člena DR
>>neplatí,
>>že když nepodepíše prohlášení, tak se mu sráží přesto
>>zálohová daň, ale měla bych v tom případě srazit
>>srážkovou daň? Nebo jsem to pochopila nesprávně???
>Ne, v tom ustanovení se píše, že pokud má někdo příjmy
>podle §6 písm. a) a d), pak se srazí srážková daň u
>příjmů do 5000,- a nepodepsaném prohlášení. Odměny
>statutárních orgánů jsou tuším písm. c) takže se srazí vždy
>zálohová.
Děkuji za vysvětlení - neumím číst :o)). Účtuji taky DR, tak jsem si to chtěla ověřit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 1. 2013 20:36
Poraďte mi, prosím, zda má smysl, abych letos dávala podepisovat růžové prohlášení důchodci, který u naší firmy pracuje v dozorčí radě? Asi mu prohlášení od roku 2013 není důvod dávat k podpisu, že? Tím pádem asi nebude mít důvod ani žádat o zúčtování daně, když už není možné na důchodce uplatnit odpočitatelnou položku na poplatníka. Myslím si to správně?
Díky