DE - sklad

• (neregistrovaný)

31. 1. 2013 0:34

Prosím poradí někdo, už jsem v tom zamotaná. Vedu DE, pokud zaeviduji zboží na sklad např. za 200 Kč a prodám za 230 Kč, v jaké ceně vyskladním - v té, co jsem naskladnila nebo prodala?
    Pokud v té co jsem prodala, potom nebude sedět PZ + příjem - výdej = KZ, skutečný stav bude potom v Kč jiný. Abych udělala inventuru, budu muset ručně sečíst kusy a ceny a to bude zůstatek na skladě, protože výše uvedený vzorec bude rozdílný o "můj zisk" (resp. co jsem na výrobku přidala).
    Děkuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2013 1:00

P.C. (neregistrovaný)

Re: DE - sklad
      V DE nás ocenění skladu nezajímá. Každý nákup zboží na sklad je náklad (výdaj), každý prodej je příjem. Evidujte hlavně množství a cenu použijte jen pro případnou opravu daňového základu, pokud prodáte levněji, než jste nakoupila.

• 31. 1. 2013 8:17

44 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď! Pro přílohu DP ale potřebuji znát počáteční a konečný stav zásob, ten zjistím pouze tím, že budu evidovat příjem a výdej zboží v Kč.

• 31. 1. 2013 8:27

m44 (neregistrovaný)

V DE povedete: nákup zboží - daňový výdaj ve výši nákupní ceny; prodej zboží - daňový příjem ve výši prodejní ceny.
      Zvlášť vedete skladovou evidenci, v kusech: nákup zboží - naskladnění v nákupní ceně, prodej zboží - vyskladnění v nákupní ceně. Na konci roku podle skladové evidence zjistíte množstevní i finanční zůstatek zboží na skladu.

• 31. 1. 2013 8:36

44 (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát! Jen jsem se do toho zamotala, doposud jsem vyskladňovala v nákupní ceně, ale zmátlo mě, zda nemám vyskladňovat v prodejní ceně. Ale jak píši výše, zůstatek v Kč by mi potom neseděl o "zisk" (rozdíl při vyskladnění mezi nákupní a prodejní cenou, která je samozřejmě vyšší) a já bych musela při inventuře zůstatek v Kč "vyzobávat" a počítat na kalkulačce, pokud mám vše (naskladnění, vyskladnění) v nákupních cenách, zůstatek se mi automaticky počítá příjem minus výdej.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).