Re: pronájem neb.pr.-koef-prosím Danielk
na ř. 52 se uvádí koeficient z předcházejícího roku, kterým se krátí měsíčně , ale jen údaje z kolonky "krácený odpočet"
na ř. 53 se uvádí roční vypřádací koeficient, který je spočítaný z údajů všech daňových přiznání za celý rok. pročtěte § 76/7-10
Re: pronájem neb.pr.-koef-prosím Danielk
to mám udělané, ř. 52 a 53 je hotov a souhlasí s FÚ, akorát mě zarazilo, proč mi daňař říkal, že musím na ř. 53 ve sloupci "změna odpočtu" dát minusem částku 5.390,-Kč (tj. pokrácené DPH ze všech přijatých plněních - i z těch, ke kterým se osvobozený pronájmem nevztahuje....)... přičem k osvob. pronájmu se vztahuje pouze faktura za elektřinu (pokrácené DPH ve výši 390,-Kč) jsem již doplatila a opravila na FÚ do přiznání
Re: pronájem neb.pr.-koef
Tady nejde o §. Vy máte koef. 77% vypočítaný dle § 76 odst.7) dobře - potvrdil vám to i FÚ. Ale o pochopení toho, která plnění spadají do krácení koeficientem. U toho telefonu i auta na leasing, pneu, benzín,... jde o to, jestli je používáte i v souvislosti s tím osvobozeným nájmem nebo ne. Např. Auto i telefon používáte pouze pro vaši jinou třeba obchodní činnost nebo s ním telefonujete nebo jezdíte, jste-li stavební firma na vaše zakázky, ale nepoužíváte je v nějaké souvislosti s vaší realitní činností, třeba na kontrolu pronajímaného objektu, který pronajímáte osvobozený od daně.
V případě že ano, pak by to také spadalo do plnění krácených koeficientem. Už je to pochopitelnější?
>>>Dobrý den,
uvést pokrácená veškerá přijatá plnění (i ta, která
>>>se
>>>netýkala osvobozeného pronájmu - např. oprava auta,
>>>telefony, leasing, nákup pneu...) a že jsem tedy měla
>>>doplatit ještě 5.000 Kč na DPH... Mě to hlava
>>>nebere,
>>>protože to s osvobozeným pronájmem nijak nesouvisí,
>>>ale
>>>tvrdil mi, že je to prostě ze všeho. Můžete mě navést
>>>na příslušný §, abych mohla daňaři nějak argumenovat.
>>>
>>>Děkuji za Váš čas
>>
>>na ř. 52 se uvádí koeficient z předcházejícího roku,
>>kterým se krátí měsíčně , ale jen údaje z kolonky
>>"krácený odpočet"
>>na ř. 53 se uvádí roční vypřádací koeficient, který
>>je
>>spočítaný z údajů všech daňových přiznání za celý
>>rok.
>>pročtěte § 76/7-10
>
>Tady nejde o §. Vy máte koef. 77% vypočítaný dle § 76
>odst.7) dobře - potvrdil vám to i FÚ. Ale o pochopení
>toho, která plnění spadají do krácení koeficientem. U
>toho telefonu i auta na leasing, pneu, benzín,... jde
>o to, jestli je používáte i v souvislosti s tím
>osvobozeným nájmem nebo ne. Např. Auto i telefon používáte
>pouze pro vaši jinou třeba obchodní činnost nebo s ním
>telefonujete nebo jezdíte, jste-li stavební firma na
>vaše zakázky, ale nepoužíváte je v nějaké souvislosti
>s vaší realitní činností, třeba na kontrolu
>pronajímaného objektu, který pronajímáte osvobozený od daně.
>V případě že ano, pak by to také spadalo do plnění
>krácených koeficientem. Už je to pochopitelnější?
poikud používá i auto, pneu, benzin a ostatní náklady v sousivisloti s osvobozeným nájmem, tak musí být v kolonce krácený odpočet, nikoliv plný, a pak postupuje stejně jako výše uvedeno.
takže co má v plném, není ke krácení, co je v kráceném - vztah k osvobozeným plněním na výstupu - krátit
Právěže se to nevztahuje k osv.pronájmu, ale jen k mojí obchodní činnosti. Sídlím ve stejné budově, ve které je zmíněný pronájem, takže komunikuji s nájemcem osobně. Daňaři jsem to říkala, ale on stále tvrdil, že musím pokrátit veškerá přijatá plnění bez ohledu, zda se vztahovala k osv.pronájmu či nikoliv....
Nesouhlasím. Když se to k osvobozenému nájmu nevztahuje, máte v přiznání ve sl. v plné výši a nic nekrátíte. FÚ to bude také jasné a hlavně pádným argumentem je, že se auto a telefon vztahuje jen k vaší obchodní činnosti, nikoli realitní. Máte to dobře :-) Hezký den.
podle mě je to špatně, protože pokud se přijaté plnění vztahuje jen k ekonomickým činnostem a plátcům, pak plný nárok na odpočet,
pokud se některá plnění vztahují jen k osvobozeným nájmům, tak
jsou úplně bez nároku na odpočet
a třetí varianta , pokud se plnění vztahují k osvobozeným nájmům i ekonomickým činnostem (to je podle mě váš případ - v jedné budově plátce i neplátce) pak podléhá krácení koeficientem
děkuji za názory, já opravdu auto nepoužívám v souvislosti s podnájmem, jelikož za nájemcem chodím pěšky, telefon také v této souvislosti nepoužívám, jelikož s nájemcem komunikuji osobně... jediný, co souvisí s podnájmem je vyúčtování E.On a to jsem pokrátila..... tak uvidím při případné kontrole....
jediný, co souvisí s
>podnájmem je vyúčtování E.On a to jsem pokrátila..... tak
>uvidím při případné kontrole....
E.On :-( Psala jsem vám včera, jestli elektrikou myslíte elektroinstalaci...
Jestli šlo o vyúčtování elektřiny, tak to máte bohužel chybně. U neplátce jsou u přefakturace el. vody, tepla,.... možné dvě varianty:
1) neuplatňujete DPH na vstupu a podnájemci přefakturujete v celkové ceně
2) uplatníte DPH na vstupu a elektřinu přefakturujete také s DPH
(koeficientem se u vyúčtování E.Onu NIC nekrátí, 390 Kč jste uhradila zbytečně, protože předpokládám, že postup byl u vás ad 2).
Tak pro příště :-)
Částečně se omlouvám. Svou předchozí odpověď jsem brala jen z hlediska přeúčtování energií na vašeho podnájemce. Ale jestli šlo o vaše kanceláře a neplátci za energie nepřefakturováváte, tak tam je krácení koeficientem na místě a měla byste to dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 2. 2013 12:05
Dobrý den,
včera jste mi skvěle poradila ohledně pronájmu nebytových prostor a vypořádacího koeficientu. Dnes jsem byla za správkyní a ručně jsem opravila přiznání DPH IV.Q. 12, kde jsem uvedla na ř. 53 hodnotu -390,-Kč (za tu elektriku, která se vztahovala k osvobozenému pronájmu) a ihned doplatila, takže je rok 2012 O.K., a za to Vám velice děkuji.
Mám s tím ale související dotaz - před chvílí mi volal daňový poradce, který mi uvedl, že jsem na ř. 53 měla uvést pokrácená veškerá přijatá plnění (i ta, která se netýkala osvobozeného pronájmu - např. oprava auta, telefony, leasing, nákup pneu...) a že jsem tedy měla doplatit ještě 5.000 Kč na DPH... Mě to hlava nebere, protože to s osvobozeným pronájmem nijak nesouvisí, ale tvrdil mi, že je to prostě ze všeho. Můžete mě navést na příslušný §, abych mohla daňaři nějak argumenovat.
Děkuji za Váš čas