Re: Přijatá záloha ... kdy 602?
Uvedla bych částku výnosů odhadem alespoň ve výši nákladů
>>>>>>>Dobrý den, prosím někoho o radu. Při uzavírce účta mi
>>>>>>>vylezla tato situace. Vystavila jsem v roce 2012
>>>>>>>proformu na službu.
>>Tazatelka uvedla, že se jedná o službu
>>Jinak s Vámi souhlasím, pokud by se jednalo o
>>nedokončenou výrobu, tak na účet NDV
>Nikoliv, tazatelka napsala: "....u zákazníka vznikly
>provozní problémy a dílo bude dokončeno až v letošním
>roce." To že v dotazu používá účet 602 je jen další
>chyba neboí překlep.
Asi by se měla vyjádřit tazatelka, o jaké plnění se přesně jednalo.
Je celkem jedno o jaké plnění se jednalo. Toto je klasická "nedokončená", tam totiž patří i služby.
vyhláška 500/2002
(5) Vlastními náklady se rozumí buď skutečná výše nákladů nebo výše nákladů podle způsobu kalkulace výroby stanoveného účetní jednotkou. Výrobou se rozumí i jiná činnost, při které NEVZNIKAJí hmotné produkty. Odchylně mohou účetní jednotky oceňovat zásoby vlastní výroby, jimiž jsou nedokončená výroba, polotovary a výrobky
Moc se omlouvám za zásadní nepřesnost. Dílo naopak bylo dokončeno, bylo i v roce 2012 uvedeno do provozu, ale podle smlouvy bude konečná faktura vystavena po 30ti dnech bezproblémového chodu zařízení. A tato doba bohužel přesáhla přelom roku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 2. 2013 14:43
Dobrý den, prosím někoho o radu. Při uzavírce účta mi vylezla tato situace. Vystavila jsem v roce 2012 proformu na službu. Zákazník zaplatil, já vystavila daňový doklad na přijatou platbu...a teď jsem tak zblbla sama sebe, že se prosím nesmějte, ale musím se zeptat. Zaúčtovala jsem ten daňový doklad
120.000,-- 324/
100.000,-- / 324.111
20.000,-- / 343
předpokládala jsem, že bude konečná faktura vystavena ještě v roce 2012 a tudíš tu zálohu bez DPH (324.111) vyúčtuji s konečnou fakturou. Ale ejhle, u zákazníka vznikly provozní problémy a dílo bude dokončeno až v letošním roce.
A teď jsem u toho. Co s tím? Potřebovala bych tu tržbu 100.000,-- dostat do tržeb za služby. Můžu tedy jednoduše účtovat místo 324.111 přímo na 602, nebo to vidím příliš zjednodušeně a měl by postup být jiný? Prosím poraďte mi někdo. Ještě jsem se s tím nesetkala.