Slevy na dani u pracujícího důchodce

• (neregistrovaný)

4. 2. 2013 9:04

Mám tu zaměstnance - pracující důchodce, starobní důchod mu byl přiznám v prosinci 2012, do té doby měl částečný invalidní a uplatnoval si slevu 210Kč. Nyní přinesl potvrzení z FÚ podle§35ba, odst.1 písm.c)a d) platné do konce roku 2013 takže slevu 210 může mít i v roce 2013. Potud je mi to snad jasné, ale v mzdové účetní 2013 jsem se dočetla, že v tomto případě má nárok i na zákl. slevu 2070 ? Není to tam nijak rozebírano, je to jenom v poznámce a já to nenašla ani v zákoně tak jsem z toho zmatená. Víte o tom někdo něco víc ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 2. 2013 12:05

Jindra1 (neregistrovaný)

Re: slevy na dani u pracujícího důchodce
      když si vzpomenu pár let zpět, kdy starobní důchodci taky neměli slevu na poplatníka, u částečně invalidních se jim počítalo jen těch 210 korun, základní sleva ne. Tak si myslím, že to bude stejné.

• 4. 2. 2013 12:16

zmatená (neregistrovaný)

děkuji za reakci, slevu nedám, může se případně dodatečně uplatnit v RZ

úplný text z mz. úč. :

Poživateli invalidního důchodu byl přiznám v roce 2013 dovršením věkové hranice starobní důchod. V roce 2013 mu náleží snížení daně ve výši 210 Kč měsíčně na invaliditu jen za předpokladu, že tento nárok poplatník doloží potvrzením finančního úřadu (nemůže nadále předkládat potvrzení o výplatě invalidního důchodu). Tento zaměstnanec má nárok i na slevu na poplatníka ve výši 2070 kč.

toliko citace, tak jak tomu rozumět ..

• 4. 2. 2013 12:23

xJ (neregistrovaný)

Rozumět tomu tak, že starobní důchod nepobíral 1.1.2013 - což je podmínka pro neuplatnění slevy na poplatníka, stejně tak jako u starobních důchodců, kteří začnou starobní důchod pobírat během roku 2013, co na tom není jasného?

• 5. 2. 2013 6:21

zmatená (neregistrovaný)

jsem fakt zmatená..., já do toho pořád motala toho mého důchodce co se mu změnil inv.d. na starobní, ale nějak jsem opomněla, že už v roce 2012 tudíž k 1.1.2013 pobíral star. důchod a tak základní sleva určitě ne, bude mít jen těch 210 měsíčně na invaliditu na základě potvrzení od FU

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).