Re: Neschopenka, RZ - prosím p. Jasnou
>Dobrý den,
>mám zaměstnance, který má PN od 15.1.2013, přinesl mi
>potvrzení o trvání PN k 31.1.2013. Náhradu mzdy má
>ještě 4.2.2013. Ode dneška bude čerpat nemocenskou. Mám
>už dnes poslat na OSSZ oddíl IV. + přílohu k žádosti +
>potvrzení o trvání PN k 31.1.2013? Nemoc víc jak 21
>dní mám poprvé, tak se raději zeptám. Děkuji za
>odpověď.
ne, pošlete až s ukončením neschopenky nebo s lístkem na peníze ke konci února. Lístek k 31.1. je pro vás. Teď by to sociálka neměla na základě čeho zaplatit - nemohou vědět, do kdy nemoc trvá.
>
>A ještě jeden dotaz, prosím. Zaměstnanec mně přinesl
>podklady pro roční zúčtování. Chce uplatnit
>odpočitatelnou položku na manželku. V roce 2011 neměla žádné
>příjmy, odpoč. položku jsem ji za rok 2011 uplatnila. V
>roce 2012 pracovala na dohodu o provedení práce, kterou
>mně přinesl. Její měsíční příjem byl 6.000,- Kč,
>pracovala celý rok a v dohodě je napsáno, že daň byla
>odvedena. Myslím si, že odpočitatelnou položku na manželku
>uplatnit nemůže a že si má manželka zažádat o RZ sama
>u svého posledního zaměstnavatele a daň jí bude
>vrácena. Sama si daňové přiznání udělat také může.
>Moc děkuji za odpovědi.
Důležité je, zda si vydělala 68 tis hrubého. Pokud ano, on si na ni uplatnit slevu nemůže. Pokud ne, on si může uplatnit slevu. Pokud ona odvedla daň, zřejmě neměla podepsáno prohlášení, buď dodatečně podepíše a požádá o RZD nebo si podá DP.
I když bude podávat DP nebo žádat o RZD, manžel si na ni stejně může slevu uplatnit. Důležitý je ten její hrubý příjem.
Re: Neschopenka, RZ - prosím p. Jasnou
1. odpověď - pokud bude nemoc bude pokračovat do března, pak k poslednímu dni v měsíci vám zaměstnanec donese lístek na peníze, ten pošlete na OSSZ spolu s nemoc. lístkem č. 4 + příloha k žádosti. Pokud ukončí nemoc během února, pak na OSSZ pošlete nemoc. lístek č. 4 a 5 a přílohu k žádosti.
2. odpověď - manželku si může uplatnit, pokud její roční příjem je do 68 000,-Kč hrubého. Pokud měla každý měsíc 6 000,-, za rok by měla příjem 72 000,-Kč a nemohl by si manželku uplatnit. Ještě se zaměstnance zeptejte, zda opravdu každý měsíc dosáhla tohoto příjmu, třeba nepracovala každý měsíc.
Ať už zaměstnanec uplatní slevu manželku nebo ne, manželka zřejmě neměla podepsané prohlášení, tak nechť si ho u zaměstnavatele dodatečně podepíše a uplatní slevu na poplatníka a sražená daň se ji vrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 2. 2013 10:12
Dobrý den,
mám zaměstnance, který má PN od 15.1.2013, přinesl mi potvrzení o trvání PN k 31.1.2013. Náhradu mzdy má ještě 4.2.2013. Ode dneška bude čerpat nemocenskou. Mám už dnes poslat na OSSZ oddíl IV. + přílohu k žádosti + potvrzení o trvání PN k 31.1.2013? Nemoc víc jak 21 dní mám poprvé, tak se raději zeptám. Děkuji za odpověď.
A ještě jeden dotaz, prosím. Zaměstnanec mně přinesl podklady pro roční zúčtování. Chce uplatnit odpočitatelnou položku na manželku. V roce 2011 neměla žádné příjmy, odpoč. položku jsem ji za rok 2011 uplatnila. V roce 2012 pracovala na dohodu o provedení práce, kterou mně přinesl. Její měsíční příjem byl 6.000,- Kč, pracovala celý rok a v dohodě je napsáno, že daň byla odvedena. Myslím si, že odpočitatelnou položku na manželku uplatnit nemůže a že si má manželka zažádat o RZ sama u svého posledního zaměstnavatele a daň jí bude vrácena. Sama si daňové přiznání udělat také může.
Moc děkuji za odpovědi.