Re: Úroky-vlasnictví domu-Kara, HP, Rena
>§ 15 odst. 4 ZDP si vysvětluji tak, že dům musí nejen
>
>vlastnit, ale i užívat k bydlení svému, rodiny atd.
>§15 odst.3 e) ZDP ...a bytů v nájmu nebo užívání...
>
>Bytů, ne domů. To by muselo jít o byt, ne o rodinný
>dům, >a tady zase píšou, že vlastnit nemusí
>projednávala jsem to s daňařem, a ten mi řekl..mají to
>napsaný špatně :-)))...ale asi by to neprošlo..prostě
>musí být vlastníkem
>
>chápu to stejně, jako Kara dle odst. 3.
U bytové potřeby definované v § 15 odst. 3 ZDP pod písm. a, c, e, musí být splněna podmínka, že předmět bytové potřeby slouží po celé zdaň. období k trvalému bydlení poplatníka nebo k bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů. V případě výstavby stačí, aby byla užívána až po ukončení stavby.
u bytové výstavby uvedené v § 15 odst. 3 ZDP pod písmeny d, f, g musí také sloiužit k trvalému bydlení poplatníka nebo jeho příbuzných, ale stačí až po získání předmětu bytové potřeby.
U bytové potřeby uvedené v § 15 odst. 3 ZDP pod písm. a) a c) postačuje, aby bytová potřeba byla užívána k trvalému bydlení po celý rok až v dalším zdaňovacím období.
>
>
děkuji...mě totiž "zblbnul" daňový poradce, který mi řekl, že §15 e) se to ..ve vlastnictví ...vztahuje ne jen k bytu, ale i k bytovému domu a rodinnému domu....já si to původně myslela dobře...tak jak píšete vy ..protože to vysvětluje odst. 4)
už jsme volala i na FU
Už jsem z toho celá zblblá. Ocituji Pelecha (sice je to z roku 2005, ale v tomto se myslím podmínky neměnily):
Možnost odpočtu u účastníků úvěrové smlouvy v případě "výstavby" a "koupě" bytové potřeby (výstavba bytového nebo rodinného domu, bytu nebo změna stavby nebo koupě pozemku nebo koupě bytového domu, rodinného domu, a to i rozestavěného bytového domu nebo rodinného domu nebo bytu) je však podmíněna vlastnictvím nebo alespoň spoluvlastnictvím bytové potřeby po celé zdaňovací období, resp. alespoň ke konci zdaňovacího období v roce nabytí vlastnictví. Dále tím, že bytový dům, rodinný dům nebo byt užíval poplatník ke svému trvalému bydlení nebo k bydlení manžela, potomků, rodičů nebo prarodičů. V případě výstavby nebo změny stavby takového charakteru, že např. z koupené nemovitosti je použitelné sotva obvodové zdivo a stavba je schopna užívání až po kolaudaci, požaduje zákon podmínku užívání zmíněnými osobami až po kolaudaci.
Podmínka vlastnictví nebo spoluvlastnictví jak při "výstavbě", tak při "koupi" je jednou z podstatných podmínek.
A dále píše příklad: " Hodlají-li např. rodiče řešit bytovou situaci svého syna s nízkými příjmy, je daňově nerozumné, aby s využitím úvěru koupili byt do výlučného vlastnictví syna. Lépe učiní, pokud byt koupí rodiče do svého vlastnictví a syn tento byt bude užívat ke svému trvalému bydlení nebo se stanou všichni spoluvlastníky."
Takže tomu rozumím takto: Syn má malé příjmy a úroky z úvěru by nemohl uplatnit. Když si rodiče vezmou úvěr a koupí byt nebo dům, ale vlastníkem bude jen syn, tak si rodiče nemohou uplatnit úroky z úvěru, přestože byt bude použit k trvalému bydlení potomka, protože oni nebudou vlastníky. Pokud ale byt rodiče koupí do svého vlastnictví nebo do spoluvlastnictví, mohou úroky uplatnit, protože byt bude trvale obývat potomek a oni splní podmínku vlastnictví.Co vy na to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 2. 2013 8:35
§ 15 odst. 4 ZDP si vysvětluji tak, že dům musí nejen
vlastnit, ale i užívat k bydlení svému, rodiny atd. §15 odst.3 e) ZDP ...a bytů v nájmu nebo užívání...
Bytů, ne domů. To by muselo jít o byt, ne o rodinný dům, který vlastní někdo jiný. Přiznám se, bych v tom sama potřebovala mít zcela jasno, RZD se blíží.
Podle Vás stačí ho hlavně užívat, i když dům vlastní
někdo jiný? Napíš čestné prohlášení, že ho užívá? Já
mám stále zafixované, že dům musí vlastnit nebo spoluvlastnit. Pokud je v tom domě byt, tak ten může být v nájmu.
Podle mého názoru taky stačí užívat rodinný dům k
trvalému bydlení.
Vlastnictví j e podmínkou u písmen a) až c), ne u e)
e) údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu a bytů v nájmu nebo v užívání, tady jasně píšou...ve vlastnictví ....
(4) V případě, že účastníky smlouvy o úvěru na financování bytové potřeby je více zletilých osob.....Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů ...
a tady zase píšou, že vlastnit nemusí
projednávala jsem to s daňařem, a ten mi řekl..mají to napsaný špatně :-)))...ale asi by to neprošlo..prostě musí být vlastníkem
chápu to stejně, jako Kara dle odst. 3.