Re: sleva na dítě
otec může si uplatnit, ikdyž nemají společné bydlení, stačí když prohlásí, že se o dítě starají společně. Ohledně příspěvku na bydlení, se tam započítává i příjem jejího otce, když s ní bydlí. My to taky tak ze začátku měli, přítel trvalé bydliště jinde než já a syn, ale uplatnil si ho a zároven s nama bydlel můj děda, takže jsem nárok na příspěvěk neměla.
Podmínkou pro zvýhodnění na dítě je společná domácnost, tzn. že osoby spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na domácnost.
Otec dítěte by mohl uplatňovat daň.,zvýhodnění na vlastní dítě jen za předpokladu, že je s ním v jedné domácnosti . Nemá-li vyřízeno svěření do vlastní péče, na slevu nemá nárok.
Platit matce dítěte by měl určitě na dítě a na ni v případě, dá-li ona návrh k soudu, nebude-li mít dostatečné příjmy, automaticky ne. Matka pokud bude žádat o soc.příplatek na bydlení, budou její příjmy posuzovány dohromady s příjmy všech osob , které v bytě žijí( např. vč. příp. důchodu nebo výdělku jejho otce).
Vede-li s otcem společnou domácnost a žijí s dítětem, může její otec , má-li zaměstnání ,uplatnit daň. zvýhodnění na vnučku , protože dcera nebude mít příjmy , z kterých by daň.zvýhodnění uplatnila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 2. 2013 14:18
Dobrý den, zam-nec není ženatý, čeká v 03/13 dítě, bude v rodném listě zapsán jako otec. Matka dítěte bydlí v jiné domácnosti s vlastním otcem, jejich společné příjmy nedají životní minimum. Mohu slevu na dítě odečíst otci dítěte? Matka dítěte by asi měla dojít na sociálku a žádat nějaké doplatky na bydlení. Bude mít náš zam-nec nějaké vyživ. povinnosti i k matce dítěte? Děkuji za jakoukoliv informaci.