Re: Rezerva na opravu HM - příjmy § 9
Částka 155000 bude výdajem na opravu v roce zaplacení, ve stejné výši budete mít příjem z rozpuštěné rezervy tedy daňový dopad=0, a pokud víte, že rezervu už nebudete čerpat bude příjmem i těch 85000, které tedy zdaníte, výše uvedené platí, jen pokud uplatňujete z pronájmu skutečné výdaje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 2. 2013 21:50
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu. Vlastním rodinný dům, který pronajímám, takže v daňovém přiznání uvádím příjmy z pronájmu dle § 9.
V roce 2009, 2010, 2011 jsem si vytvořila rezervu na opravu HM (výměna oken) v celkové výši Kč 240.000,- (mám tyto peníze na zvláštním účtu) s tím, že se opravy budou provádět v roce 2012. Opravu jsem nestihla provést, jen jsem zaplatila firmě zálohu v prosinci 2012 v celkové výši 155.000,-. Tolik bude stát i celá výměna oken. Chci se zeptat, jestli můžu čerpat rezervu v této výši už v roce 2012 nebo až v roce 2013, kdy bude skončena oprava? A taky jak to mám uvést do daňového přiznání?
Mám v daňovém přiznání Příloha č. 2 tabulku, "rezervy na začátku zdaňovacího období" uvedeno částku 240.000,- a co mám uvést tedy do řádku "rezervy na konci zd. období"? Budu někde uvádět částku 155.000,-? A co s rozdílem 85.000,-?
Snad jsem to dobře popsala, ale vůbec tomu nerozumím. Moc děkuji za všechny rady.