Re: Příjmy z pronájmu podle §9 nebo §7??
Máte živnost, ve které byste měl koupen i ten dům? Pokud ne a jen pronajímáte byty, pak podnikáte podle §9 zákona o daních z příjmů.
1) smlouva o nájmu by měla být postavena tak, že budou vidět zálohy na jednotlivé energie a pak čistý nájem. Daníte jen čistý nájem.
2) zálohy na energie musíte nájemníkům vždy vyúčtovat, samozřejmě podle dokladů, které zase Vám pošlou dodavatelé energii
3) zálohy,. které platíte Vy dodavatelům přeci dodavatelé také vyúčtují, takže to je vz¨tah Váš a dodavatelů, musíte jej doplatit Vy a pak právě zúčtovat s nájemníky.
4) v přiznání vyplníte Přílohu č.2 a výsledek přenesete do ř.39, dobré jsou tady šablony nahoře na liště.
děkuji, dovolte mi ještě jednu otázku - co když vyúčtování za služby - el. spol. prostor a voda nevyúčtuji - jsou tyto "zálohy", které platím já a které od nich obdržím během roku zdanitelným příjmem a výdajem nebo je mám i tak dát jako nedaňové? Jde mi o to, že i když udělám vyúčtování, většinou těm lidem vyjde nedoplatek, který z nich nemohu dostat, takže jsem rád, že mi platí aspoň zálohy a vyúčtování jim nedávám
Pani vendy, tak ted řeším a není mi jasné... během roku mi budou platit např. 2000 kc na zálohy na energie, jak mám zařídi vyúčtování abych to věděla do konce března ? některé odečty mi chodí až později .... a i kdybych měla vyúčtování např v únoru a zjistila jsem, že mám přeplatek. Bude tento přeplatek vyúčtovaný v dan. přiznání za 2012 ? do nákadů dávám celý nájem, úklid, tv poplatky,...můžu případně i výměnu oken pokud byla nad 40 tis. kč, ale byla to výměna starých za nové plastové ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 2. 2013 11:32
Pronajímám byty v domě, který jsem zakoupil. Dům jsem zahrnul do majetku a odepisuji. Ale nerozumím jedné věci, jak budu zdaňovat příjmy z pronájmů těchto bytů? Mám do příjmů zahrnout celé částky včetně záloh na služby, které vybírám (el. na spol. prostory, voda) nebo jenom čisté částky za nájem? Účtuju přímé výdaje, ne na %, je tam spousta práce s opravami. A jak to bude se zálohami, které platím já za služby (ta el. a voda) - pak je koncem roku zúčtuji nájemníkům. Mám účtovat podle §9 nebo §7. Mám v tom hokej. A kde se to potom uvádí v přiznání?
Díky za odpovědi a pomoc