Musím platit SP?

• (neregistrovaný)

11. 2. 2013 16:57

Dobrý den, končí mi RD a mám nabídku na práci na pár hodin denně na DPP, když bych tam podepsala prohlášení, tak bych měla co he hrubého čistého, jedná se o výdělek do 10 tisíc. Zdravotní bych si musela platit sama a kolik? je to 1697,- a co SP to nemusím platit?
    Co je pro mě výhodnější jít na HPP nebo DPP?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2013 17:00

v.e.n.d.y.

Re: musím platit SP?
      Pokud pečujete o dítě, jste na zdravotní pojišťovně hlášena jako osoba, za kterou platí stát. Sociální pojištění povinné není, nemusíte nic platit,ale také nejste důchodově a nemocensky pojištěna. Daň Vám skutečně vyjde nulová, pokud podepíšete Prohlášení. Je na Vás, jaké výhody a nevýhody budete akceptovat.

• 11. 2. 2013 17:03

sosák (neregistrovaný)

Děkuji a když mi končí nyní RD, je možné se nahlásit na ZP ještě rok jako péče o dítě a dělat na DPP? nebo bych nesměla mít žádné příjmy a platil by za mě v tomto případě ZP stát?

• 12. 2. 2013 0:04

Helen (neregistrovaný)

Ano, při DPP je možné se nahlásit na ZP nejen na rok, do 10000kč neplatíte z příjmu ani SP ani ZP. Ale pokud pracujete na ŽL, na zdravotní pojišťovně jste sice hlášena jako osoba, za kterou platí pojistné stát, ale z příjmů platíte zdr.pojistné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).