Re: Kontrola - mateřská a rodičovská
O rodičovský příspěvek si může požádat od 13.2.2013. Od 27.2. si vás požádá o rodičovskou dovolenou. Může požádat třeba do 2 let věku dítěte a pak si to případně prodloužit podle potřeby. Maximálně do 3 let věku. Rodičovská dovolená s rodičovským příspěvkem nemá souvislost.
Re: Kontrola - mateřská a rodičovská
Dobrý den, ano, upsala jsem se s tou dovolenou, omlouvám se. To já vím, že rodičovská dovolená nemá nic společného s rodičovským příspěvkem, ale ona to tak chce, aby to bylo stejně a tedy nezůstala bez příjmu.
K tomu poslednímu příspěvku - může si požádat o rodičovský příspěvek a současně čerpat u nás řádnou dovolenou???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 2. 2013 12:14
Dobrý den, moc prosím o radu resp. kontrolu - dělám maminku poprvé. Paní šla od 1.8.2012 na mateřskou. Chce si požádat o čerpání řádné dovolené tak, aby navazovala na PPM a pak si požádat o poskytnutí neplacené RD do toho data, kdy jí přestane platit rodičovský příspěvek stát (tam si chce požádat o 2 roky). Zůstatek dovolené z minulého roku má 8,5 dne. Spočítala jsem jí tedy, že mateřská jí končí 12.2.2013 a nárok na dovolenou má tedy 18,5 dne + 1,5 dne za celý odpracovaný leden, tedy 10 dní. Má běžnou pracovní dobu od pondělí do pátku, takže od 27. února by si měla žádat o rodičovský příspěvek. Takže o neplacenou rodičovskou dovolenou by si měla požádat do 27. února 2015? Předem moc děkuji za odpovědi.