Re: zápočtový list
Proč by vám neměli proplatit mzdu za dobu výpovědní doby, když budete pro ně pracovat?
Pokud už by vám nevyplatil mzdu, pak můžete okamžitě zrušit pra. poměr dle § 56 ZP
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
>>dobrý den,mám problém, mám 2letého syna, a teď před
>>týdnem se nám narodili dvojčata, bydlím ve 4 patře
>>starého domu bez výtahu...jezdím kamionem ve 14
>>denních
>>cyklech, pak mám víkend volna.Potřebuji nutně změnit
>>zaměstnání, ale firma mě nechce pustit, a když dám
>>klasickou dvou měsíční výpověď, neproplatí mi ty dva
>>měsíce,
>>vím to od kluků,kteří tam skončili. soudně je sice
>>vymahatelná, ale za 5 let mi ty peníze budou k
>>ničemu,potřebuji je pravidelně ve výplatním termínu.
>>Jak nějak
>>regulerně odejít, potřebuji v novém zaměstnání
>>zápočtový list?? Odešel bych bez něj,dokud mám
>>rozjednané jiné
>>místo v místě bydliště.Pomůžete někdo radou? Děkuji
>>Pepa
>
>Proč by vám neměli proplatit mzdu za dobu výpovědní
>doby, když budete pro ně pracovat?
>Pokud už by vám nevyplatil mzdu, pak můžete okamžitě
>zrušit pra. poměr dle § 56 ZP
>b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo
>náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15
>dnů po uplynutí období termínu splatnosti (§ 141 odst.
>1).
To je sice hezký, ale to mi nezaplatí za měsíc a půl...budu li čekat těch zákonem daných 15 dnů.... a to nové místo mi uteče.
jde mi o to, jestli ten zápočtový list, co mi vyhrožují že mi nedají, je v novém pracovišti nějak potřeba.
>
Ano je, bez něho vás taky nemusí přijmout.
Proč nezkusíte PP skončit dohodou se zaměstnavatelem ke dni, ke kterému potřebujete ?
Nějak mi to psaní od Pepy časově nesedí. Nejprve píše, že problém bude v tom, že když dá výpověď, nedostane zaplaceno za výpovědní měsíce (např. dá výpověď v únoru, prac.poměr skončí 30.4.). Po návrhu, že když nedostane zaplaceno na 1. měsíc, může po marném uplynutí 15ti dnů od splatnosti okamžitě zrušit (tzn. nedostane zaplaceno za březen, prac.poměr zruší 16.4., čímž ušetří 2 týdny času a ještě mu bude náležet náhrada mzdy) odpoví, že tak dlouho čekat nemůže, protože to mu nové místo uteče.
Problém teda nebude v neplacení, ale prostě v tom, že chce odejít hned nebo hodně brzo.
Skutečně Vám nezbude, než se pokusit dohodnout. Dělá se to i tak, že nová firma ví, že uchazeč ve stávající firmě skončit hned nemůže a přijme ho i s vědomím, že má v té první firmě absenci. Anebo člověk prostě řekne, že má ještě jinde souběžné zaměstnání, ve kterém zatím nekončí, takže zápočťák zatím přinést nemůže. Chodí do 2. práce a v 1. zaměstnání má neomluvenou absenci. Druhému zaměstnavateli to nakonec může být jedno, jak to Vy vyřešíte, protože Vy můžete mít zaměstnání souběžně kolik chcete. Druhý zaměstnavatel si akorát od Vás nechá prohlásit, že na Vás není vedena žádná exekuce ze mzdy (tato informace totiž bývá na zápočťáku a když není zápočťák, stačí čestné prohlášení). Ale problém pak bude u 1. zaměstnavatele ten, že až do vypršení výpovědní doby Vás mohou vést na neomluvené absenci (pokud Vám nezruší sami poměr pro "hrubé porušení"). Za tu dobu musíte zaplatit zdravotní pojištění (za celý měsíc áčka to dělá 1080 Kč). A mohou na Vás vymáhat škodu, která jim Vaším nechozením do práce vznikla.
je to jedno s druhým, neboť výplatní termín je 25. a ještě 30 se prosím o to, aby mi pani účetní poslala výplatu, protože mám splatnost hypotéky, několikrát denně se prosím o to, aby jí již konečně poslala a po dvou letech takových stálých proseb to přestane bavit.dohodou to nepůjde,nechtějí mě pustit
>>>dobrý den,mám problém, mám 2letého syna, a teď před
>>>týdnem se nám narodili dvojčata, bydlím ve 4 patře
>>>starého domu bez výtahu...jezdím kamionem ve 14
>>>denních
>>>cyklech, pak mám víkend volna.Potřebuji nutně změnit
>>>zaměstnání, ale firma mě nechce pustit, a když dám
>>>klasickou dvou měsíční výpověď, neproplatí mi ty dva
>>>měsíce,
>>>vím to od kluků,kteří tam skončili. soudně je sice
>>>vymahatelná, ale za 5 let mi ty peníze budou k
>>>ničemu,potřebuji je pravidelně ve výplatním termínu.
>>>Jak nějak
>>>regulerně odejít, potřebuji v novém zaměstnání
>>>zápočtový list?? Odešel bych bez něj,dokud mám
>>>rozjednané jiné
>>>místo v místě bydliště.Pomůžete někdo radou? Děkuji
>>>Pepa
>>
>>Nepomohlo by, aby tazatel šel v tomto zaměstnání na
>>mateřskou, resp. jako muž na rodičovskou dovolenou?
>>Třeba by ho ještě rádi pustili ..
>
>Bezva řešení. Že nás to nikoho nenapadlo hned!
>
>Během rodičovské dovolené u stávajícího zaměstnavatele
>můžete uzavřít pracovní poměr u jiného zaměstnavatele.
>Současnému zaměstnavateli můžete dát výpověď nebo
>nemusíte.
No jasně, to je řešení!
>
>>>>dobrý den,mám problém, mám 2letého syna, a teď před
>>>>týdnem se nám narodili dvojčata, bydlím ve 4 patře
>>>>starého domu bez výtahu...jezdím kamionem ve 14
>>>>denních
>>>>cyklech, pak mám víkend volna.Potřebuji nutně změnit
>>>>zaměstnání, ale firma mě nechce pustit, a když dám
>>>>klasickou dvou měsíční výpověď, neproplatí mi ty dva
>>>>měsíce,
>>>>vím to od kluků,kteří tam skončili. soudně je sice
>>>>vymahatelná, ale za 5 let mi ty peníze budou k
>>>>ničemu,potřebuji je pravidelně ve výplatním termínu.
>>>>Jak nějak
>>>>regulerně odejít, potřebuji v novém zaměstnání
>>>>zápočtový list?? Odešel bych bez něj,dokud mám
>>>>rozjednané jiné
>>>>místo v místě bydliště.Pomůžete někdo radou? Děkuji
>>>>Pepa
>>>
>>>Nepomohlo by, aby tazatel šel v tomto zaměstnání na
>>>mateřskou, resp. jako muž na rodičovskou dovolenou?
>>>Třeba by ho ještě rádi pustili ..
>>
>>Bezva řešení. Že nás to nikoho nenapadlo hned!
>>
>>Během rodičovské dovolené u stávajícího
>>zaměstnavatele
>>můžete uzavřít pracovní poměr u jiného
>>zaměstnavatele.
>>Současnému zaměstnavateli můžete dát výpověď nebo
>>nemusíte.
>
>No jasně, to je řešení!
ale na mateřské je manželka...
>>
Vy nebudete na mateřské, ale na rodičovské. Na ni máte nárok od narození dítěte. Zaměstnavatel vám ji musí poskytnout na dobu, o kterou požádáte, maximálně do 3 let věku dítěte. Na rodičovské dovolené (matka zpočátku na mateřské) můžou být oba rodiče současně. S PPM nebo rodičovským příspěvkem to samozřejmě nemá žádnou souvislost, tam máte nárok jenom jednou. Ovšem volno v zaměstnání můžete mít oba dva.
Pane Pepo, rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele. Mateřská dovolená, na které je Vaše manželka, je také název volna u zaměstnavatele. Peněžitá pomoc v mateřství, kterou nyní manželka pobírá, jsou peníze, které dostává ze sociálky. Po ní požádá ona nebo Vy o rodičovský příspěvek, což jsou peníze od státu. Takže Vy požádáte zaměstnavatele o poskytnutí rodičovské dovolené (tzn. volna) třeba do 3 let dětí. On Vám toto volno musí povolit a můžete zůstat doma nebo chodit do jiné práce. A když nebudete chtít zůstat jeho zaměstnancem, tak dáte výpověď. Poběží Vám výpovědní doba a pak skončíte. Po celou tu dobu už můžete pracovat jinde. Zápočťák ovšem dostanete, až pracovní poměr skončí. To ale vůbec nevadí, prostě budete mít 2 zaměstnavatele současně - u jednoho budete na rodičovské dovolené (čili budete čerpat volno) a u druhého budete pracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 2. 2013 8:16
dobrý den,mám problém, mám 2letého syna, a teď před týdnem se nám narodili dvojčata, bydlím ve 4 patře starého domu bez výtahu...jezdím kamionem ve 14 denních cyklech, pak mám víkend volna.Potřebuji nutně změnit zaměstnání, ale firma mě nechce pustit, a když dám klasickou dvou měsíční výpověď, neproplatí mi ty dva měsíce, vím to od kluků,kteří tam skončili. soudně je sice vymahatelná, ale za 5 let mi ty peníze budou k ničemu,potřebuji je pravidelně ve výplatním termínu. Jak nějak regulerně odejít, potřebuji v novém zaměstnání zápočtový list?? Odešel bych bez něj,dokud mám rozjednané jiné místo v místě bydliště.Pomůžete někdo radou? Děkuji Pepa