Re: OSVČ a PPM poradil by někdo?
Dostala jste odkaz na příslušné stránky, ale vůbec jste je nečetla. Jinak byste věděla, že musí mít při nástupu na PPM 270 pojištěných dnů, jaká je minimální částka a že se musí přiměřeně platit podle nemocenské i důchodové. Jsou tam i příklady výpočtu a kalkulačka, abyste posoudila, jak vysokou PPM si představujete.
Dobrý den, zálohy na nemocenské si platit můžete - přihlášením k nem. poj. se podníkání stává hlavní činností a musí se platit i zálohy na důchod. poj.
K nemocenskému poj. musíte být přihlášena min. 270 dnů před plánovaným nástupen na PPM - vychází to cca 1 měsíc před otěhotněním.
V závistlosti na výši nemocenského se navyšuje i důchodové poj. - min. je 115,- nemoc a 1836,- důchodové (údaje roku 2012)
Bohužel jsou zálohy brané jako platby a nikdo je nevrátí :-( Je tedy potřeba si pořádně vypočítat, jestli se přihlášení k nemocenskému poj,. kvůli PPM vůbec vyplatí.
Moc děkuji, stránky jsem pročítala, samozřejmě nějaké zásadní věci jsem věděla již předtím, ale vzhledem k tomu, že s tímto nemám zkušenosti, tak jsem se raději ještě obrátila s prosbou o vysvětlení. Ještě jednou moc děkuji Martino, toto jsem potřebovala :-)
Anop jsou nevratné - pokud se platí ve správném poměru důchodové a nemocenské pojištění, tak se poté v přehledu udávají i klasické příjmy a výdaje, ale hlavbní jsou pak kolonky s citací - sama vyměřila MVZ pro výpočet nemoc a důch. pojištění. Opravdu tedy nikdo nic nevrátí - poměr je cca 1:10 - tedy 200,- na nemocenském je 2000,- na zálohách. (spíše tedy ještě více) je opravdu tedy důležité stanovení platby nemocenského, když se musí platit celou dobu těhotenství + něco před tím a dávky jsou z toho pak jen cca půl roku - pokud tedy nenastane situace, že jste nucena být na nemocenské, v tom případě se platí nemocenské min, 3 měsíce a pak jste pojištěna a do doby 270dnů se počítá i doba nemoci a nic se neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 2. 2013 13:15
Dobrý den,
omlouvám se za opakování dotazu, již jsem vkládala včera večer, ale nedostalo se mi zatím odpovědi, prosím zda mi někdo můžete poradit s následující situací:
OSVČ v současné době pobírá rodičovský příspěvek a uvažuje o dalším dítěti. Nemocenské pojištění si zatím neplatí. Je možné se k účasti na nemocenském pojištění nyní přihlásit a začít si ho platit s ohledem na získání nároku na PPM u dalšího dítěte? Lze to časově stihnout, aby se vyhovělo všem požadavkům? Jak dlouho je potřeba platit a jakou částku? Popř. je potřeba s tím, že budeme platit nemocenské pojištění nějak navýšit i samotné zálohy na sociálce?
Velice moc děkuji za odpovědi a pomoc s objasněním této situace.