Re: DPH chyba v odpočtu 25Kč....co s tím
Upřímně řečeno, kvůli tak malé částce bych dodatečné taky nedělala. Opravila bych to v nejbližším otevřeném období, tj. nejspíš za leden 2013. U většiny klientů mi stejně ještě stále dodávají doklady, z nichž šlo uplatnit dph za 12/12, kdyby mi je bývali dodali včas. Takže proti případným výtkám ze strany FÚ jsem vyzbrojena argumentem: Ano, o těch 25 Kč měl sice být menší odpočet dph za prosinec, ale zároveň je nutno zohlednit, že z faktury X od firmy Y mohl být uplatněn již za 12/12 odpočet ve výši ... Kč = mnohem vyšší. Případné dodatečné přiznání by tedy bylo ve prospěch firmy a stát i firma by s tím měli zbytečné papírování, což mi kvůli 25 Kč nepřipadá hospodárné.
Už se mi to taky stalo - nechala jsem bez dodatečného.
Opravila jsem chybný nárok na odpočet a místo toho tam dala jinou fakturu. Výsledek do dodatečného by byl 26 Kč. To už jsem nepodala.
Evo M. - argumentujete možností odpočtu DPH v dřívějším období - ale když ten odpočet uplatníte v náslledujícím období - tak stále "šidíte" stát o 25 Kč. Nebo jsem to nepochopila?
Maxx: Stát by nebyl ošizen ani o korunu - a nesmí být, to bych se neodvážila radit a ani to v praxi nedělám. Myslela jsem to tak, že tazatelka tu chybu z prosince opraví v lednu (s minusem), čímž se těch 25 Kč vůči státu srovná do nuly. A argument proti zpoždění opravy o měsíc by byl ten, že ve 12/12 mohl být uplatněn vyšší odpočet z faktury X, který byl nakonec uplatněn až za leden. Takže opožděná oprava chyby ve výši 25 Kč je více než kompenzována pozdějším uplatněním vyššího odpočtu z faktury X. Výsledek pro stát je nulový. Ano, z hlediska čistoty mělo být podáno dodatečné přiznání za prosinec, kde by ovšem tazatelka nejen opravila ten chybný odpočet ve výši 25 Kč, ale též tu zatoulanou fakturu X. Takže penalizace by stejně nebyla, jen by to pro všechny zúčastněné znamenalo víc práce pro NIC. Pro případné "rejpaly" či jiné tazatele - u větších částek bych se takto samozřejmě neodvážila radit ani bych to nepovažovala za správné; u větších částek bych rozhodně podávala dodatečné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 2. 2013 22:18
Prosím o názor zkušených účetních.........našla jsem si omyl u FD, kdy jsem uvedla daň 20% u plateb.transakcí z telefonu a ty jsou přitom bez DPH. Jde mi o částku 25,07 DPH za 12/12. Udělali byste dodatečné přiznání a zaplatili těch 25,- nebo se na to mám vykašlat a jen si to opravit v účtu a doufat,že nebude kontrola?
JE to tak směšná částka,že se mi to nechce dělat,ale vím samozřejmě, že správně bych to měla udělat.
Díky