Re: vratka přeplatku
Předpokládejme, že platíte zálohy a za určité období vám pošlou vyúčtování. Zálohy evidujete na ú314 a došlou fakturu zaúčtujete
do nákladů. Pokud Vám vznikne přeplatek, tak po zaúčtování FP + zúčtování záloh vám na ú314 zůstane ten přeplatek, který při inkasu
zaúčtujete jako 221/314.
platba zálohy_bankovní výpis_314/221
vyúčtování_došlá faktura_501/321
zápočet závazku se zálohou_321/314
inkaso přeplatku_bankovní výpis_221/314
Nerozumím termínu "FP má být na 0". Pokud správně zaúčtujete došlou fakturu (vyúčtování), tak vám nezbývá žádný závazek k úhradě, protože máte předplaceno zálohami. A ten přeplatek zůstává na ú314 jako jediná otevřená položka tohoto případu a zúčtuje se při inkasu na bankovní účet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 2. 2013 16:41
Dobrý den, nevím jak účtovat, když mám např. vyúčtovací fa za vodu, ve které vyjde přeplatek. Ve FP mám zaúčtování na 502/321-1000. A když účtuju vratku toho přeplatku v bance, tak se mi to zaúčtuje 321/221 zase s mínusem. Banka by seděla, jen na té 321 mám na obou stranách tuto částku s mínusem. Pracuji v Pohodě. Moc díky za případnou radu