Pojištění a daně z odměn po ukončení PP

• (neregistrovaný)

19. 2. 2013 17:53

Dobrý den,
    obracím se s prosbou o pomoc - vysvětlením jednoho zvláštního případu, kterému moc nerozumím. V minulém roce jsem byla zaměstnaná a u zaměstnavatele fungovaly odměny za prodej určitých produktů (např SIMkarty, bankovní produkty apod.). Tyto odměny jsme dostávali (nevím dle jakých předpisů) až v následujícím měsíci nebo čtvrtletí. V prosinci 2012 mi vznikl nárok na odměnu za prodej produktu. Zároveň jsem v prosinci ukončila pracovní poměr a od ledna 2013 jsem v evidenci UP. Nyní mi přišla výplatní páska s výplatou za leden 2013, kde je uvedena právě a pouze ta odměna. Z této odměny (ač se jedná o pouhých 22 Kč) mám strženo zdravotní a sociální pojištění a daň ze mzdy. Nejde mi na rozum, proč za mě za leden platí SP, ZP a daně, když nejsem zaměstnaná a jsem na UP a navíc se jedná o tak nízkou částku. Mohla by mi nějaká zkušená kvalifikovaná účetní toto objasnit? Hlavně mě prosím neodkazujte na bývalého zaměstnavatele, protože se jedná o státní kolos, kde levá ruka neví, co dělá pravá :)
    Jinak můžu ještě dodat, že stejnou zkušenost s dovyplácením odměn mají i bývalé kolegyně, které odešly do starobního důchodu.
    Děkuji a těším se na vysvětlení této "záhady" :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2013 19:26

markov (neregistrovaný)

Re: Pojištění a daně z odměn po ukončení
      Je mi líto, ale nic chytřejšího, než zeptat se zaměstnavatele, Vám nelze poradit. :-) Nikdo jiný nezná předpisy, na základě kterých Vám byla odměna přiznána.
      Obecně - Vy jste dostala 22 korun, někdo jiný třeba 22 tisíc. Pokud odměny závisely na výsledcích (počtech) prodeje konkrétních produktů, bylo zřejmě možné úspěšnost jejich prodeje vyhodnotit až čtvrtletně (nebo za delší období). Jak byste to jinak chtěla vyhodnotit? Odhadovat "kolik byste toho asi prodala Vy a kolik kolegyně" a podle odhadu stanovit odměny? To asi ne ... :-)
      Pokud se týká zdanění a pojistného - jedná se o doplatek příjmu ze závislé činnosti po skončení zaměstnání. A to, že Vy jste na ÚP nebo kolegyně v důchodu, nemá na pojistné a zdanění vliv. V případě pracovního poměru platíte pojistné už od první "vydělané" koruny - neplatí tam hranice rozhodného příjmu 2.500 Kč pro odvod pojistného.

• 20. 2. 2013 7:26

Juška (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ale asi jste z mé zprávy nepochopil, že výši odměny neřeším, jen jsem chtěla popsat situaci. Zajímá mě ten odvod pojištění a daně a z vaší poslední věty nechápu absolutně nic. Proč by neměla platit hranice 2.500 Kč a za jakých podmínek se to vlastně počítá, když jde o lednovou výplatu a DPČ mi skončila v prosinci? Tím spíš že jde o to, že to ukončené zaměstnání bylo jako nekolidující, tedy s výdělkem do 4000 Kč a bez odvodu daně. Jak to tak sleduju, v zákonech ČR aby se akorát tak ta prasátka vyznala.

• 20. 2. 2013 8:35

RenataH (neregistrovaný)

a co vlastně řešíte ? to, že jste dostala něco vyplaceno ? tak buďte ráda. Pokud jde o doplatek příjmu (a prac-právní vztah nebyl zaměstnání malého rozsahu, kde by se do 2500 Kč nedovádělo SP a ZP), pak i doplatek z tohoto zaměstnání musí podléhat SP a ZP. Protože je vyplaceno v lednu, kdy vy už nemáte podepsáno prohlášení (bez dovodu daně to bylo jenom proto,že jste měla podepsané prohlášení), musí být odvedena i daň.

• 20. 2. 2013 10:27

markov (neregistrovaný)

Z Vámi položeného dotazu jsem skutečně nepochopila, že Vám nejde o výši odměny, stejně tak jste neuvedla, že se jednalo o DPČ, nikoli o zaměstnání. Proto jsem psala o hranici rozhodného příjmu, při kterém se odvádí pojistné až od 2.500 Kč - je to tak nastaveno u některých druhů příjmů, takové jsou prostě naše zákony. Pokud se Vám nelíbí, máte možnost kandidovat do Parlamentu a pokusit se o změnu. :-)
      V lednu se rozhodně nejedná o nekolidující zaměstnání - protože v lednu žádné zaměstnání nebylo - netrvalo až do ledna, skončilo v prosinci. Jedná se o DOPLATEK PO SKONČENÍ ZAMĚSTNÁNÍ. Stejně by se postupovalo například v situaci, že by Vám mzdovka v poslední výplatě zapomněla proplatit nevyčerpanou dovolenou, přišla na to třeba až v březnu a doplatila by Vám to v březnové výplatě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).