Re: příplatek za přesčas a náhradní voln
Napřed píšete, že si náhradní volno vybíráte a v další větě píšete, že žádné náhradní volno nedostáváte a v následující větě píšete zase opak. Tak jak je to?
Má to být tak, že když odpracujete např. 7,5 h navíc, máte dostat mzdu za těchto 7,5 h plus příplatek ve výši 25% z hodinového průměru nebo místo tohoto příplatku si vybere náhradní volno (to znamená, že třeba příští den pracujete o 7,5 hodiny méně a ten 25% příplatek nedostanete.
Špatné na tom je to, že k vybírání náhradního volna Vás nemá zaměstnavatel nutit, protože přednost má ten přesčasový příplatek.
podstatné je to, že dle § 114 ZP se na poskytnutí NV místo příplatku musí zam-tel se zam-cem DOHODNOUT, jinak musí vyplatit příplatek.O vyplacení mzdy za odpracované hodiny přesčas není třeba vůbec diskutoovat se zam-telem, protože mzda zam-ci náleží a tečka.
Já jsem teda z toho nevyčetla, že by mu nedával mzdu za odpracované hodiny. Píše jenom o přesčasovém příplatku, ale celé je to nějaké domatené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 2. 2013 20:04
Dodrý den ,
chtěl bych se zeptat, zaměstnavatel mě nutí pracovat přesčas a tyto přesčasové hodiny si musím vybrat formou náhradního volno. Příplatek ve výši 25% za práci přesčas mi neproplácí , neboť jak tvrdí na něj nemám nárok. Chtěl bych se zeptat jestli má pravdu. Já odpracuji např.7,5 hod přesčas a 7,5 hod si vyberu náhradní volno. Mám na tyto příplatky nárok? Jestli dobře chápu ZP tak za práci přesčas mi náleží příplatek min. 25% nebo náhradní volno místo příplatku, ale já žádné náhradní volno místo příplatku nedostávám. O kolik hodin jsem déle v práci toik hodin mám volna. Prosím necitujte mi ZP , chtěl bych jednoduchou odpověď. Děkuji Bartoš