Příplatek za přesčas a náhradní volno

• (neregistrovaný)

19. 2. 2013 20:04

Dodrý den ,
    chtěl bych se zeptat, zaměstnavatel mě nutí pracovat přesčas a tyto přesčasové hodiny si musím vybrat formou náhradního volno. Příplatek ve výši 25% za práci přesčas mi neproplácí , neboť jak tvrdí na něj nemám nárok. Chtěl bych se zeptat jestli má pravdu. Já odpracuji např.7,5 hod přesčas a 7,5 hod si vyberu náhradní volno. Mám na tyto příplatky nárok? Jestli dobře chápu ZP tak za práci přesčas mi náleží příplatek min. 25% nebo náhradní volno místo příplatku, ale já žádné náhradní volno místo příplatku nedostávám. O kolik hodin jsem déle v práci toik hodin mám volna. Prosím necitujte mi ZP , chtěl bych jednoduchou odpověď. Děkuji Bartoš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2013 21:54

Kara (neregistrovaný)

Re: příplatek za přesčas a náhradní voln
      Napřed píšete, že si náhradní volno vybíráte a v další větě píšete, že žádné náhradní volno nedostáváte a v následující větě píšete zase opak. Tak jak je to?
      Má to být tak, že když odpracujete např. 7,5 h navíc, máte dostat mzdu za těchto 7,5 h plus příplatek ve výši 25% z hodinového průměru nebo místo tohoto příplatku si vybere náhradní volno (to znamená, že třeba příští den pracujete o 7,5 hodiny méně a ten 25% příplatek nedostanete.
      Špatné na tom je to, že k vybírání náhradního volna Vás nemá zaměstnavatel nutit, protože přednost má ten přesčasový příplatek.

• 20. 2. 2013 10:21

pája

podstatné je to, že dle § 114 ZP se na poskytnutí NV místo příplatku musí zam-tel se zam-cem DOHODNOUT, jinak musí vyplatit příplatek.O vyplacení mzdy za odpracované hodiny přesčas není třeba vůbec diskutoovat se zam-telem, protože mzda zam-ci náleží a tečka.

• 22. 2. 2013 13:09

Kara (neregistrovaný)

Já jsem teda z toho nevyčetla, že by mu nedával mzdu za odpracované hodiny. Píše jenom o přesčasovém příplatku, ale celé je to nějaké domatené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).