Re: daň z příjmů - prodej nemovitosti
Děkuji, vím, že ty roky nesplňujeme, ale kdysi jsem někde četla, že pokud peníze použijeme na uspokojení bytových potřeb (rok před nebo po prodeji), je to taky osvobozeno od daně. To už neplatí? A otázka je jestli to jde použít v našem případě?
Re: daň z příjmů - prodej nemovitosti
Stále platí, ale pouze v případě bytů nebo rodinných domů, ve kterých poplatník bydlel bezprostředně před prodejem. Váš případ nákupu bytu a následného prodeje za vyšší cenu, aniž byste v něm bydleli pod toto ustanovení nespadá, vás by se týkalo osvobození od daně po 5 letech vlastnictví. Takže podat DP, příjmy dle § 10,výdajem je nabývací cena, poplatky realitce a zaplacená daň z převodu nemovitostí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 2. 2013 23:03
Dobrý den, prosím o radu zda je tu nějaký daňový poradce.
Koupila jsem v roce 2010 nemovistost - byt v OV, bylo to od města za částku 350.000,- Kč. V roce 2012 jsem jej prodala za 1.300.000,- Kč (z toho jsem platila 40.000,- Kč odměnu realitní kanceláři 39.000,- Kč daň z převodu nemovitosti). Nebydlela jsem tam, ani jsem tam neměla hlášené trvalé bydliště.
Jde mi o to, zda budu muset platit daň z příjmů z výdělku, když použiji peníze na výstavbu RD.
Stavíme svépomocí (2009 jsme koupili s manželem pozemek, 2010 čerpaný úvěr ve výši 1.600.000,-). Stavíme dosud svépomocí, peníze z prodeje bytu chceme použít na dostavbu RD (kolaudaci předpokládáme koncem t.r.). Jinou nemovistost nevlastníme. Peníze tedy použijeme na pořízení bydlení, ale lze to v tomto případě odůvodnit a jak doložit FÚ?
Děkuji