Re: Jak zaúčtovat nedaňové výdaje?
káva, čaj - náklady na repre - účet 513
např. el. energie z předešlého roku (nebyly tvořeny dohadné položky) 502.AE (já mám pro nedaňový účet AE s číslem 999, tzn. 502.999), dobře se to pak rozpozná když budete sestavovat DP, kde tyto nedaňové náklady vyloučíte, tzn. že si o ně zvednete základ daně... soukromé platby přes firemní pokladnu/banku účtuji v s.r.o. jako pohledávku 366 (anebo pokud společník půjčil s.r.o. peníze a mám nějaký zůstatek na účtu 365, tak to proúčtovávám oproti tomuto účtu - snižuji závazek firmy vůči půjčce společníka..)
pokud je to OSVČ vedoucí PÚ a objeví se mi doklady, které jsou soukromého charakteru, tak účtuji přes účet 491
Dobrý den,
děkuji za rady, je to s.r.o., takže 491 nepůjde, ale přesně tohle jsem potřebovala vědět, udělám si tedy analytiku na 501 nebo 518 (těchto účtů se týká nejvíce případů). A na konci roku v přiznání přičtu.
A ještě jeden dotaz, když jste mi tak dobře poradili :) U dokladů např. za telefon, který přišel za období 12.12.-11.1. , přišel 14.1.13 jsem zaúčtovala část za 2012 s datem 31.12.12 (dph až v lednu k datu přijetí) a část za 2013 k 14.1.13. Ale nejsem si jistá, zda to nemělo jít přes "náklady příštích období".
Moc děkuji za předchozí rady :)
P.
Děkuji a ještě jestli mi poradíte s rozdělením té částky, je to řekněme 10.000 a třeba 6.000 za prosinec, 4.000 za leden. takže 518/383 bude 4.000 a 6.000 normálně 518/321 k datu 31.12.12? Děkuji za trpělivost, děláme v podvojném první rok, takže s těmito "přelomy" nemám zkušenost.l
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2013 23:12
Prosím o radu začátečníkovi..
Jak zaúčtovat výdaje, které nelze dát do nákladů - viz káva, čaj, občerstvení při poradě atd? Jsou to nedaňové výdaje, čili nelze odečíst DPH, nelze dát do výdajů. Ale peníze z pokladny na to vynaloženy byly. Co jsem hledala na diskuzích, psalo se, "zaúčtovat nedaňově na 5xx" - mohl by mi někdo polopaticky vysvětlit, co to znamená 5xx, jaký konkrétní účet, eventuelně přímo jak vy účtujete.
Děkuji mockrát :)
P.