Re: Hranice příjmů nutná k daňovému přiz
Ano, ale pokud se nepletu, tak po nějakou danou hranici se nemusí příjem danit, přesto, že nejste neplátce DPH a navíc k tomuto příjmu není potřeba ŽL., nebo se pletu? Ještě snad dodat, že ŽL jde vystavit i neplnoletému, ale je to složitější. Prosím opravte mě jestli se mýlím.
Hranice pro podání přiznání je podle zákona o daních z příjmů 15 000 Kč.
To by mě zajímalo, kde jste to vyčetl....kopíruji
§ 10 Ostatní příjmy
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
a) příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem),
...a ještě k tomu také §10
(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000
....ale znovu opakuji, že nesmí jít o opakovaný příjem např. z obchodů na internetu nebo za služby na internetu, to už je §7 podnikání.
Ono totiž tady máme jednak Živnostenský zákon, podle kterého vaše činnost je podnikání a potřebujete na to ŽL a když to neuděláte, dostanete pokutu od ŽÚ. Pak je tu Zákon o dani z příjmu, který řeší příjmy, a podle něj nemusíte podat DP, pokud vaše roční příjmy (z čehokoliv) jsou menší než 15000. Zároveň příležitostný příjem do 20000 je osvobozen, ale to opravdu není váš případ.
Živnostenský list není vázán na hranici výdělku, ale dle Živnostenského zákona § 2
Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.
...a to obchodování na internetu určitě je.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 2. 2013 19:55
Dobrý den jsem student a chci si přivydělat na internetu, příjem bych neměl stálý. Zajímá mě, jaké roční částky v příjmech bych musel dosáhnout, abych měl povinost odevzdat daňové přiznání. Podotýkám, že mi je 17 let!