Re: faktura, záloha, DPH
Já to taky nemyslela špatně a pochybovati je lidské :-), ale v ZDPH je to napsáno jasně a změna výše u snížené sazby DPH už byla v minulých letech několikrát a při kontrole z FÚ jsme s tímto postupem dle zákona neměli žádný problém a že fakturujeme velké částky.
Vy dvě sazby DPH 20% a 21% u vyúčtování nepotřebujete. Na FV napíšete 1.ř. DZ - 1/2 DZ uhr. záloha a 2.ř. 1/2 DZ +21% DPH =
k úhradě Kč.
Nebo pokud váš program neumí bez DPH, tak bych zvolila jinou možnost: Fakturu bych vystavila také jednu, kde bych dala jen neuhrazený DZ, kterého se týká DPH 21% + DPH 21% = k úhradě Kč a na tuto fakturu někam do pozn. (jak vám váš program dovolí nebo udělat k ní přílohu) napsala např.: Celkové plnění Kč dle smlouvy, objednávky mínus uhrazená záloha Kč v r. 2012 = Kč a tento, zůstatek vyúčtován touto FV.
A odpočet uhrazené zálohy si budete muset při tomto způsobu zaúčtovat zvlášť přes ID.
Snad jsem to napsala srozumitelně, pro mě by bylo jednodušší vám to zadat do sw, než to popisovat :-)
>>Jenom jenom maličkost. Když mi program nedovolí 2
>>sazby na jedné faktuře, tak udělám jednu, kde budu mít
>>20%
>>DPH a částku zálohy - k platbě 0 a druhou s 21%DPH na
>>ten zbytek. Může to tak být? Moc děkuji
Ještě jsem si to po sobě přečetla předchozí odpověď a dospěla jsem k názoru, že buď ad 1) 1.ř. DZ - 1/2 DZ uhr. záloha a 2.ř. 1/2
>DZ +21% DPH = k úhradě Kč.
anebo ten vámi uvedený postup je určitě ohledně účtování lepší
(i když ohledně vystavení FV, tím že je to na 2x také není nejlepší, ale svůj účel to splní: DPH, odpočet zálohy i účtování celého DZ je dobře).
Vystavení FV je u vás při změně sazby DPH jen technický problém a určitě se zeptejte svého programátora, jak je to naprogramované. Třeba jen neznáte správný postup ve vašem programu. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 2. 2013 9:57
Dobrý den, prosím o ujasnění.
Zákazník u nás objednal zboží v 2012, v 2012 složil zálohu 50% z celkové ceny, my jsme odvedli 20% DPH.
V letošním roce si toto zboží zákazník vyzvedl, jak dofakturovat zbytek?
Mám fakturovat 1/2 ceny s 20% DPH a druhou 1/2 s 21%?
Nebo fakturovat celou částku s 21%, odečíst zálohu, ze které bylo odvedeno 20% a zbytek zákazník doplatí? Ale proč bychom odváděli z cellkové částky 21%, když DUZP, které proběhlo dříve - zaplacení zálohy - bylo s 20%?
Prosím, snad mě někdo pochopil a poradí :-). Děkuji.