Student a DPP

• (neregistrovaný)

29. 2. 2012 21:39

Dobrý den,
    jsem studentkou prezenčního studia do 26 let. Mám u zaměstnavatele DPP a hrubá mzda je větší než 10.000kč. Chtěla jsem se zeptat, zda od 1.1.2012 musím i já odvádět ze mzdy soc. a zdravot. pojištění, když by ho za mě měl přeci odvádět stát jako za studentku. Děkuji moc za odpověď!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2012 12:42

autorka

Dobrý den,

ano, skutečně musíte i jako studentka při sjednané dohodě o provedení práce se zúčtovanou odměnou převyšující 10 000 korun měsíčně odvádět sociální a zdravotní pojištění. Řešením je více dohod u různých zaměstnavatelů - vždy s maximální odměnou 10 000 korun měsíčně. Zvážila bych i sjednání dvou souběžných dohod o provedení práce u stejného zaměstnavatele (na jiný druh práce), obě max. na 10 000 korun měsíčně. V takovém případě by dohody podléhaly pouze odvodu sociálního pojistného. Odměny z DPP zúčtované v jednom měsíci u jednoho zaměstnavatele se pro účely nemocenského a tím i důchodového pojištění sčítají. Na rozdíl od zdravotního pojistného, kdy se limit pro vznik zaměstnání posuzuje u každé dohody zvlášť.

Stát je samozřejmě plátcem pojistného například za osoby, které se soustavně připravují na budoucí povolání. Znamená to, že takové osoby si nemusí samy platit minimální zdravotní pojištění (platí je stát). Ostatní osoby bez zdanitelných příjmů jsou povinny si měsíčně platit minimální zdravotní pojistné ve výši 1080 korun a v případě dosažených příjmů nižších než minimální mzda mají povinnost doplatku do minima. Osob, za které platí pojistné stát, se doplatky do minima netýkají. Například při sjednání dohody o pracovní činnosti nebo pracovního poměru s příjmem nižším než 8000 korun měsíčně platí studenti zdravotní pojistné jen ze skutečně dosaženého příjmu.       

Dagmar Kučerová  ;)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).