Krácení stravného

• (neregistrovaný)

7. 3. 2012 10:57

Dobrý den,
    po přečtení článku jsem předložil cestovní výkaz zahraniční pracovní cesty s krácením stravného o 25% za jeden poskytnutý oběd, přičemž stravné jsem účtoval v třetinové výši. Byl jsem opraven s tím, že podle zákoníku práce () se za jedno poskytnuté jídlo stravné krátí o 70%.
    Váš článek hovoří o 25 procentech. Je postup firmy v pořádku?   Děkuji. S pozdravem Ing. Petr Šírek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2012 11:41

autorka

Dobrý den,

na základě Vámi uvedených údajů mohu poskytnout pouze obecnou odpověď (ale mělo by to postačit). Problematiku zahraničního stravného upravuje § 170 a následující zákoníku práce. Stravné se krátí dle § 170 odst. 5 zákoníku práce (podnikatelská sféra).

Bylo-li zaměstnanci během zahraniční pracovní cesty poskytnuto bezplatné jídlo, přísluší zaměstnanci zahraniční stravné ve výši základní sazby snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu

a) 70 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné v třetinové výši základní sazby,
      b) 35 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve dvoutřetinové výši základní sazby,
      c) 25 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve výši základní sazby.

Nesjedná-li zaměstnavatel nižší hodnotu snížení zahraničního stravného, nebo ji neurčí před vysláním zaměstnance na zahraniční pracovní cestu, přísluší zaměstnanci zahraniční stravné snížené o nejvyšší hodnotu stanovenou ve větě první.

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).