Dobrý den paní Zacharová,
v případě spolupracující osoby je podstatou výpočtu podle § 13 zákona o daních z příjmů skutečnost, že se rozdělují jak příjmy, tak výdaje. Tj. Váš manžel nejprve vypočte částku příjmů, k nim uplatní paušální výdaje a Vám "předá" jak podíl na příjmech, tak podíl na jeho paušálních výdajích. Pokud tedy Váš manžel uplatňuje výdajový paušál ve výši 40 %, bohužel nemůžete oproti těmto příjmům uplatnit výdajový paušál 60 %.
Výdajový paušál 60 % byste mohla uplatnit vůči svým příjmům plynoucím z Vašeho živnostenského podnikání. V souladu s pokynem GFŘ D-6 (k § 13) byste dokonce mohla uplatnit i skutečné výdaje, a to i přesto, že Váš manžel (tj. osoba, se kterou spolupracujete) uplatňuje výdaje paušální.
Prosím ověřte, zda je uplatnění výdajového paušálu 40 % u Vašeho manžela v pořádku. Ze zadání rozumím, že Váš manžel podniká podle živnostenského zákona. Pak by si v případě neřemeslné živnosti mohl uplatnit výdajový paušál ve výši 60 %.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2012 14:37
Můj dotaz: Mám živ.list na účetní poradenství, jsem starobní důchodce. Pracovala jsem v tomto roce jako spolupracující osoba s manželem, který má živ.list na zpracovávání odborných lék.posudků pro OSSZ, používá pauš.dan.náklady 40%. Protože pro něko vykonávám poue adm.činnost /evidenci príjmů a výdajů/, mám za to, že bych mohla použít pauš.60% do nákladů. Jista si ale nejsem. Protože jsem roky dělala účetnictví, nerada bych se dopustila chyby. Prosím o vysvětlení a děkuji.