Dobrý den pane Krsku,
děkuji Vám za Váš dotaz a pokusím se na něj odpovědět i přesto, že přesahuje hranice této poradny.
Plně chápu Vaši situaci a mírné "rozhořčení". Je pravda, že i když se náš důchodový systém nazývá "pojištění", je v těchto případech zřejmá výrazná neadekvátnost zaplaceného pojistného oproti přiznanému důchodu, resp. jeho zvýšení. To je ostatně i znakem našeho stávajícího průběžného systému financování důchodů.
Snad jen pro dílčí upřesnění (i když to na věc a Vaši situaci nemá přílišný vliv) bych rád uvedl, že stát je plátcem pojistného "pouze" na veřejné zdravotní pojištění, nikoliv pojistného na sociální zabezpečení (tj. včetně důchodového pojištění). Současně se domnívám, že ČSSZ postupovala při zvýšení důchodu "správně", tj. v souladu se zákonem.
Jinak bych Vám rád zaslal číslo zákona upravující tuto oblast - je to zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů. V případě jakýchkoliv dotazů je samozřejmě možné obrátit se na příslušné pracoviště OSSZ/PSSZ, resp. na informační linku ČSSZ uveřejněnou na jejich internetových stránkách www.cssz.cz.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2012 13:24
Vážený pane Molíne,
děkuji Vám za rady, které nám na těchto stránkách poskytujete. Dovolte mi, abych Vás poprosil, zda mi můžete potvrdit nebo vyvrátit některé informace, které jsem z různých zdrojů získal.
Od září roku 2010 jsem starobním důchodcem, pobírám plný důchod. Do konce roku jsem byl ještě zaměstnán a od ledna 2011 se jako OSVČ zabývám zprostředkovatelskou činností. Na sociálce jsem při žádosti o důchod byl informován, že mohu 1x za 2 roky požádat o přepočet důchodu. Chápal jsem to tak, že se mi výše důchodu změní s ohledem na roční výdělek a potažmo prodloužení doby pojištění, jako když jsem byl zaměstnán. Nyní jsem však v rámci zpracování DP za rok 2011 narazil na několik informací, které mě překvapily a připadají mi nelogické. Když to shrnu, tak:
- jako za důchodce platí za mne pojištění stát, kterému jsem odváděl 46 let pojistné (a další 2 roky nyní platím já + za mne stát)
- z činnosti OSVČ jen za rok 2011 budu platit pojistné přes 70 tis. (z toho jen sociální je 48 tis.)
- na zvýšení důchodu se mi však počítá pouze 0,4 % z procentní výměry za 1 rok
- tzn. že odvedu státu za loňský rok 48 tis. (+ 23 tis. zdrav.), aby mi zvýšil roční důchod o 840,- Kč (70,- Kč měsíčně). Takže jsem si za 1 rok předplatil důchod na více jak 50 let ?!?!?! (beru, že budoucí výnos z tohoto pojistného pokrývá případné valorizace).
Pokud toto vše chápu správně, můžete mi, prosím, dát nějaký odkaz na upravující zákon, nebo mi poradit, kam (pokud možno kromě ČSSZ) se mohu v této záležitosti obrátit ?
Předem Vám děkuji a přeji příjemný den.
Josef Krsek.